A vasút kaphat közpénzt, a repülőtér miért nem?

Ki megy üzletet kötni vonattal Sanghajba Európából? A repülőterek szövetsége figyelmeztet: így nem lesz európai növekedés.

Éles kritika hangott el az európai repülőterek szervezetének évi közgyűlésén az ACI Europe elnöke részéről, az európai döntéshozóknak címezve. A madridi tanácskozáson Declan Collier, a szervezet vezetője, egyben a London City Airport vezérigazgatója arra figyelmeztetett, hogy az európai repterek hálózatával szemben folytatott uniós politika folytatása Európa egészének gazdasági kilábalását veszélyezteti.

Collier sürgette a döntéshozókat és politikusokat: vegyék már észre, hogy ami most zajlik, az nem egy szokásos gazdasági recesszió, tehát nem lehet a helyzetre a szokásos módon válaszolni. Az elnök elsősorban az állami támogatások tilalmát bírálta: közel 500 európai repülőtér számára jelent egyre nehezebb helyzetet, hogy a szabályok nem engedik közpénzek felhasználását a repülőtéri infrastruktúra fejlesztésére. Az Európai Bizottság úgy látszik azt hiszi, hogy a repülőterek teljes kiadásukat fedezni tudják a felhasználók befizetéseiből, és majd ezek a bevételek gerjesztik a maánbefektetéseket: ez a logika Collier szerint nem számol a társadalmi és gazdasági realitásokkal. Sok regionális repülőtér létezése a közfinanszírozáson múlik, és csak ennek révén képes fenntartani a régió kapcsolatait a világgal.

További részletek >

Forrás: IHO

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes