A vasútnál mintegy 500 millió forint kár keletkezett

A vörösiszap- katasztrófa miatt a MÁV-csoport jelenlegi kára mintegy 500 millió forint – közölte az MTI érdeklődésére a vasúttársaság hétfőn.

vorosiszap2

Ebből az infrastruktúrában 400 millió forint a kár, amiből 300 millió forintot tesz ki a pályában keletkezett kár helyreállítása, további 100 millió forintot a megrongálódott biztosítóberendezési, távközlési és erősáramú kábelek újrafektetése. A fennmaradó 100 millió forint a vonatpótló buszok rendelése, a kitelepülőket szállító mentesítő vonatok közlekedtetése, a tehervonatok kerülő úton történő továbbítása miatt keletkező többletkiadás.

A MÁV Zrt. közlése szerint megközelítőleg 1.500 méteren vágánybontást kell végezni, a szennyezett anyagokat kitermelni, a biztosítóberendezési, távközlő és erősáramú kábeleket és szerelvényeket újrafektetni, építeni. Hétfőn eltávolították a mintegy 1.500 méter hosszban a vörösiszaptól szennyezett síneket és betonaljakat. Várhatóan csütörtökre a szennyezett zúzottkövet, valamint az egyéb elemeket is eltávolítják. A síneket és a betonaljakat megtisztítják a szennyeződéstől. Ezt követően péntektől kezdik teríteni az új zúzottkövet, majd a megtisztított síneket és aljakat visszateszik, de még így is 200-250 méter hosszan új síneket és aljakat kell lefektetni.

A vasúttársaság hangsúlyozza, hogy a helyreállítás tervezett üteme abban az esetben valósulhat meg, ha nem történik újabb gátszakadás. A MÁV folyamatosan egyeztet a katasztrófavédelem szakembereivel, és ha nem történik váratlan esemény, vagy további gátszakadás, 2-2,5 hét alatt helyreállítják a vasúti pályát – közölte a vasúttársaság az MTI-vel.

Forrás: magyarkozlekedes.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes