A szlovákok elveszik Európától a munkahelyeket?

Jól megy a szlovák autógyáraknak, amiből a beszállítók profitálnak. Új munkahelyek százait teremthetik meg.

A hatékonyabban és olcsóbban termelni jelszó elsősorban a személygépkocsi-beszállítók malmára hajtja a vizet. Átveszik a többi európai üzem megrendeléseit, így új munkásokat toboroznak. Csak a legközelebbi hónapokban 1 000 embert keresnek ezek a szlovákiai cégek. „Az első fázisban 50 új munkás felvételét tervezzük” – mondta a Hospodárske noviny napilapnak Radovan Igaz, a Magna Slovteca társaság értékesítési igazgatója.

A vágújhelyi (Nové Mesto nad Váhom) cég azzal számol, hogy a irányjelzők és lámpák gyártásának beindulása újabb megrendeléséket hoz számára az egész világból. „Üzleti tervünk bevételnövekedéssel számol ebben a szegmensben. Terveink szerint 200-ra emelhetjük a dolgozók létszámát” – közölte az értékesítési igazgató. A cég élvezi annak előnyeit, hogy nemcsak Európa, hanem Ázsia és Amerika valamennyi jelentős autógyárába szállít alkatrészeket.

És nem ők lesznek az egyetlenek, akiket pozitívan érint majd a részlegben tapasztalható változás és nyomás – írja a Hospodárske noviny online portálja. Karol Kolesík a Sučanyban található ZWL Slovakia fogaskerékgyár igazgatója azt mondta a lapnak, hogy megháromszorozzák jelenlegi termelésüket, új projekteket indítanak el. Ezáltal 170 új munkahelyet létesítenek Észak-Szlovákiában.

Igor Kováč, a Kinex Bearing csapágyakat gyártó társaság főnöke szerint Szlovákia profitál abból, hogy Európa-szerte több cég elveszíti megrendeléseit. Persze itt sem rózsás mindenhol a helyzet. A dunaszerdahelyi DSG Däxlmaier kábelkötegelő cégnek megrendelések híján el kell bocsátania 620 dolgozóját. Szenicén (Senica) ezzel szemben bővítik a gyártást. A klimatizációs berendezéseket gyártó Delphi cég Franciaországból ide költöztette termelésének egy részét, melynek köszönhetően 100 dolgozó kapott állást.

Forrás: Kitekintő

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes