A piac a nyugat-európai logisztikai szektorban bízik

Az európai ipari és logisztikai szektor meghatározó szereplőinek kétharmada befektetési szempontból Nyugat-Európát tartja a legígéretesebb régiónak a következő három évben – derül ki a CB Richard Ellis új kutatásából.

A piac a nyugat-európai logisztikai szektorban bízik

Richard Holberton, a CBRE európai kutatási igazgatója szerint a jelenlegi bizonytalan környezetben Nyugat-Európa biztosítja leginkább a stabilabb és transzparens piaci környezetet az ipari és logisztikai ingatlanok iránt érdeklődő befektetőknek, fejlesztőknek és bérlőknek egyaránt. „A felmérésünkben szereplő válaszadók nagy része a közép-kelet-európai régió iránt is érdeklődést mutatott, ami egybevág azzal, hogy a fogyasztói piacok strukturális változásai ezt a régiót teszik hosszú távon a középpontba.” – kommentálta a jelentést a CBRE kutatási igazgatója.

Egyértelmű tény, hogy az elmúlt évben a recesszió következtében gyengült a bérlői kereslet is. A kutatás szerint a válaszadók 55 százaléka úgy véli, hogy az ipari ingatlanszektor aktivitásának jelenlegi legnagyobb hátráltatója a gyenge bérlői piac. A felmérés eredményei arra is rávilágítottak, hogy amennyiben a kereslet erősödik, a flexibilis és fenntartható területek iránt nő meg az érdeklődés: a válaszadók mintegy fele úgy érezte, hogy a tulajdonosok legfontosabb feladata a rugalmasság biztosítása, ami lehetővé teszi, hogy üzleti stratégiáikat gyakrabban felülvizsgálhassák a jelenlegi piacon. A gazdasági teljesítmény visszaesésének hatására gyengült a fejlesztési aktivitás is, mégis a fejlesztők és befektetők az elkövetkező három évben több terület fejlesztését várják az előző időszakhoz képest. Összességében, a felmérésben résztvevők 48 százaléka 2012-ben várja a spekulatív célú fejlesztések visszatérését az ipari és logisztikai szektorban.

A teljes kereslet az elmúlt két évben szintén gyengült az egész Európára jellemző gazdasági gyengülés hatására, és ennek következtében az új ingatlanok fejlesztésének üteme is lelassult. Amint a kereslet újra erősödni kezd, a fejlesztési aktivitás is növekedni fog. Az üres raktárak többsége alacsony minőségű, viszont a bérlők egyre inkább a magas műszaki tartalommal rendelkező raktárak iránt érdeklődnek, ami további fejlesztési lehetőségeket fog indukálni.
„A nagyobb és magas minőségű területeket kereső bérlők korlátozott kínálattal szembesülnek, és keresletük kielégítése csak új, egyedi igények alapján épített (build-to-suit) megoldással lehetséges.” – magyarázta a kutatást Richard Holberton.

Az európai befektetők továbbra is ésszerűnek tartják, hogy logisztikai ingatlanokat tartsanak  portfoliójukban a szektor defenzív jellege miatt. A kutatásban szereplő válaszadók 40 százaléka a bevételek stabilitása, 27 százalékuk pedig a logisztikai szektor diverzifikáltsága miatt tart ipari ingatlanokat portfoliójában. A szektor átlagosnál magasabb bevételei és hozamai ezért kulcsfontosságúak.

Baka Gergely, a CBRE budapesti vezető ingatlan-tanácsadója a magyarországi helyzetet így illusztrálta: „a magyar ipari ingatlanpiacot is a gyenge kereslet és a korlátozott fejlesztési aktivitás jellemezte 2010 első felében. Az üresedés jelenleg 19 százalékos, ám szemben Nyugat-Európával, ezen területek magas minőséget képviselnek, amelyek hamar bérlőre találnak, amennyiben a kereslet ismét nekilendül. Mindazonáltal nem várjuk, hogy a bérbeadás 2012-ig jelentős növekedést mutat.

Forrás: raktaram.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes