A Mol szállít a Nemzetbiztonságnak

Egyetlen ajánlattevőként a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. nyerte a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat által üzemanyag szállítására kiírt hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzést – az eredmény a Közbeszerzési Értesítő hétfői számában jelent meg.

A négy évre szóló beszerzés – kútnál, kártyával történő tankolásra – 688 ezer liter normál gázolajra, 1 millió 680 ezer liter 95-ös benzinre és 240 ezer liter 98-as benzinre szólt. Ezeken túl az ajánlatkérő még – tankautós kiszolgálással – 10 ezer liter extra téli gázolajat igényelt. Az ellenszolgáltatás eredetileg becsült értéke bruttó 797 millió forint volt. A Mol bruttó 874,8 millió forintért vállalta a szállítást. A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat 2010. évi közbeszerzési tervében – a szolgálat honlapján – évi 160 millió forint értékű kártyás és tankautós üzemanyag beszerzése szerepel.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat beszerzésének előzménye, hogy az OMV nyerte a kormányzati szervek egységes tankolására kiírt tendert, mivel az osztrák olajipari társaság minden üzemanyag-kategóriában 2-3 forinttal nagyobb kedvezményt ajánlott a Mol-nál – közölte Szollár Domokos kormányszóvivő 2009. december 30-án az MTI-vel. A kormányszóvivő közleményében hangsúlyozza: a december 19-én aláírt keretszerződés 50 millió liter üzemanyag beszerzésére ad lehetőséget legfeljebb egy éves időtartamra. A nyertes a mindenkori kiskereskedelmi árhoz képest ad kedvezményt, amelynek állandó a mértéke. Ellenzéki politikusok erre úgy reagáltak, hogy nemzetbiztonsági kockázatot rejt, ha a rendőrség, és a nemzet biztonsága felett őrködő egyéb szervezetek autóinak rendszámai egy külföldi céghez kerülnek.

Január 2-án Szollár Domokos kormányszóvivő már úgy nyilatkozott, hogy mintegy ezer intézmény fog az OMV-nél tankolni, mert ott olcsóbb az üzemanyag. Azonban azok az intézmények, amelyek nemzetbiztonsági szempontból érzékenyek, stratégiailag pedig kiemelten fontosak – 29 ilyet azonosított a kormányzat – továbbra is a Molnál tankolnak, ugyanis a Mol az egyedüli üzemanyag-szolgáltató Magyarországon, amely nemzetbiztonsági védelem alatt áll. Mint mondta, a köztársasági őrezred, a rendőrség, a tűzoltóság, a mentő szolgálat gépkocsijainak tankolása nemzetbiztonságilag érzékeny, mindenki úgy tankol, ahogy eddig, azaz a Molnál.

MTI

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes