A Mexikói-öbölben alkalmazott technológiát veti be a Károly Róbert Főiskola a vörösiszap okozta károk felmérésében

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a Károly Róbert Főiskola szakértőit bízta meg az ajkai zagytározó gátszakadása következtében kialakult károk légi felmérésével. A gyöngyösi főiskola semmiféle ellenszolgáltatást nem vár a többmilliós költségű munkáért, így járul hozzá a kárenyhítéshez – hangsúlyozta Dr. Bíró Tibor a főiskola Természeti Erőforrás-gazdálkodási és Vidékfejlesztési Karának dékánja. A felmérő repülésekre előreláthatólag október 9-11 között kerül sor.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megbízást adott a gyöngyösi Károly Róbert Főiskolának, hogy végezze el az ajkai zagytározó gátszakadása következtében vörösiszappal elárasztott területeken a károk légi felmérését. 

A gyöngyösi Főiskola ugyanazokat a technológiákat veti be a feladat elvégzésre, melyeket már korábban is sikeresen alkalmazott a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa hatásainak térképezésében.

A levegőből történő felderítés során olyan speciális érzékelőkkel pásztázzák végig a katasztrófa sújtotta területeket, melyek alkalmasak a szennyezések térbeli eloszlásának megállapítására. Az úgynevezett multiszenzoros távérzékelési technikákkal – melyben szinte egyedülálló referenciákkal rendelkezik a Károly Róbert Főiskola – nemcsak a szennyező anyagok, de azok koncentrációi is meghatározhatók. A technológia segítségével pontosan kimutatható majd, hogy a szennyezett területen hol kell feltétlenül talajt cserélni és hol lesz elegendő csupán a talajjavítás.

A hiperspektrális szenzortechnika mellett a Főiskola az ún. lézertechnológiát is bevet. Ezzel olyan pontos felszínmodell állítható elő, ami alkalmas a lerakódott iszap térbeli geometriájának megállapításra, valamint a csapadék hatására bekövetkező – a szennyezés további mozgását előidéző – felszíni lefolyások irányainak térképezésére, mellyel a veszélyeztetett, de jelenleg még nem szennyezett területek is térképezhetők. A feladatot két repülőgépről hajtják végre a gyöngyösi főiskola szakértői, az egyik Nyíregyházáról száll fel és a lézerszkennelést, míg a másik Siófokról indul és a hiperspektrális felméréseket végzi. Az elvégzett vizsgálatok segítségével a kármentesítés költségei minden eddiginél pontosabban megbecsülhetővé válik. A kár nagyságnak mértékétől függően Magyarország Európai Uniós támogatást kérhet a kárenyhítéshez.

A sajnálatos esemény kapcsán a világ számos pontjáról keresték meg a gyöngyösi főiskolát a távérzékelésben, ill. a katasztrófa-felmérésben élenjáró intézmények közül. Így a felmérést egy komoly nemzetközi csapat végzi. A kutatói teamben ott lesz többek között az USA-beli Galileo Group (a Columbia űrsikló roncsainak ill. a Katrina hurrikán kárainak felderítője) cég szakértője, a norvég Blom távérzékeléssel foglalkozó cég szakemberei, a horvátországi Split-i egyetem kutatói, de az Amerikai Légierő is intenzíven érdeklődött a Főiskola előtt álló feladat megoldása iránt.

Forrás: agrarunio.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes