A Malév nem érti pilótái követeléseit

Értetlenséggel fogadta a Malév vezetése a pilóta szakszervezet sztrájkfenyegetését, mivel a Hunalpa tájékoztatásával szemben a menedzsment szerint nem szakadtak meg a tárgyalások a kollektív szerződésről – reagált a Malév a szakszervezet tájékoztatására.

Videó:Ferihegyi pillanatok 2007. július 1. rész

A pilótákat képviselő Hunalpa hétfőn közleményében bejelentette: egyeztetést kezdeményez a Malév Zrt.-vel a kollektív szerződésről, s amennyiben a tárgyalások hét napon belül nem vezetnek eredményre, a szervezet szeptember 15-én 10 órától határozatlan idejű munkabeszüntetést kezdeményez. A közleményben emlékeztetnek, hogy jelenleg nincs érvényes kollektív szerződés, az annak megkötésére irányuló korábbi tárgyalások megszakadtak.

A szakszervezet állítása azért is érthetetlen a Malév számára, mert a vállalat hetek óta folyamatosan tárgyal a KSZ megkötése érdekében – fogalmaz a Malév közleményében. A következő tárgyalást a vezérigazgató múlt heti meghívása alapján hétfőn délutánra ütemezték. A pilóták képviselőivel emellett a múlt héten a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium is tárgyalt – fűzi hozzá a Malév.

A több ezer dolgozó munkahelyének megőrzése érdekében a tulajdonos és a Malév továbbra is elkötelezett mind a költségcsökkentés, mind a megegyezés mellett. A megegyezés érdekében a menedzsment a tárgyalásokat a korábbiaknak megfelelően intenzíven folytatja, ugyanakkor nem kerülhet le a napirendről a költségcsökkentés, a világ más légitársaságainál szokásos, versenyképes költségstruktúra kialakítása sem – fogalmaznak.

A megállapodás előremozdítása érdekében a vezérigazgató múlt hét csütörtökön kétszer is tájékoztatót tartott a pilóta-állománynak a vállalat kompromisszumos javaslatáról. A pilóták tárgyalásokhoz való hozzáállását jól tükrözi, hogy a két tájékoztatón összesen kevesebb, mint 20 pilóta jelent meg, holott a létszám meghaladja a 200 főt – áll a közleményben.

A szakszervezet részéről a megállapodásra való törekvést a Malév szerint kérdésessé teszi, hogy a cég kompromisszumos javaslataira idáig válasz a pilóta szakszervezettől nem érkezett, ehelyett a Hunalpa sztrájkkal fenyegetőzik – fogalmaznak.

A költségcsökkentés végrehajtásának egyik elkerülhetetlen eleme a pilóták bérstruktúrájának átalakítása. Ez ugyan rövidtávon a pilótáknál jövedelemcsökkenést is okozhat, azonban hosszabb távon hatékonyabb munkavégzéssel kompenzálható – írják.

A KSZ lejártáig (2010. augusztus 1.) a Malévnak sikerült megállapodni az összes szakszervezettel annak általános részéről. A Malév a légiutas-kísérőkkel és a pilótákkal már megegyezett a munka és pihenőidőre vonatkozó új szabályozási rendszerről, ami a hatékonyságnövelést lehetővé teszi. A jövedelemrendszerrel kapcsolatos kérdés maradt nyitott, a pilóták nem hajlandók elfogadni semmilyen jövedelemcsökkenést okozó változtatás a Malév szerint.

Több ezer Malév dolgozó munkahelyének megőrzése érdekében a menedzsment a korábbiaknak megfelelően intenzíven folytatni kívánja a tárgyalásokat és elkötelezett a megegyezés mellett, függetlenül a pilóták sztrájk-fenyegetésétől – jegyzik meg.

Forrás: nol.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes