A magyar vállalkozások nemzetközi színtéren többnyire versenyképtelenek

Az elmúlt napokban a vállalkozások számára megnyíltak az Új Széchenyi Tervben biztosított fejlesztési források. A Comitis Tanácsadó Kft. ügyvezetőjét, Podmaniczki Máriát, kérdeztük a pályázati lehetőségek fontosságáról, igénybevételük lehetőségeiről.

 

Podmaniczki Mári a Comitis Tanácsadó Kft. ügyvezetője.jpgA magyar vállalkozások gyenge tőkebevonási képességgel és gyenge versenyképességgel voltak/vannak jelen a piaci versenyben.

A támogatáspolitika hazánkban a különböző adottságú vállalkozások piaci versenyhelyzetének javítását, illetve a gazdaságilag hátrányosabb helyzetbe került régiók felzárkózását szolgálja. A pályázati rendszer tulajdonképpen egy eszköz a növekedési, fejlesztési tervek megvalósításához.

Az Új Széchenyi Terv úgy fogalmaz, hogy „Magyarországon napjainkban a világpiacon elvárható hatékonyságra szinte kizárólag a külföldi kézben lévő vállalkozások képesek, míg a magyar cégek, a kis– és középvállalkozások nemzetközi színtéren többnyire versenyképtelenek.

Jól jelzi ezt, hogy – a pénzügyi adatok alapján – a multinacionális vállalatok több mint háromszor hatékonyabban használják fel erőforrásaikat, mint a belföldi tulajdonú társaik.” Ennek ismeretében különösen fontos, hogy a hazai vállalkozások beruházásaikhoz, eszközfejlesztéseikhez, a munkaerő képzéséhez és működési hatékonyságuk növeléséhez igénybe tudjanak venni külső forrásokat.

Ön szerint kik azok, akiknek érdemes pályázati finanszírozásban gondolkodni?

A jelenlegi pályázati kiírásban szinte minden vállalati méret megtalálhatja a neki szóló lehetőségeket. Csak néhány példát említve, a kiírások az új beruházáshoz kapcsolódó logisztika- és raktárfejlesztéstőlkezdve a K+F tevékenység és a meglévő technológia fejlesztésén keresztül a munkahelyi képzésekig terjednek.

Ezek szerint bárki indulhat ezeken a pályázatokon?

A kiírásokat figyelmesen elolvasva az érdeklődőknek ellenőrizniük kell a jogosultságukat (vállalati méret és árbevétel, földrajzi elhelyezkedés, tevékenységi kör…) és azt, hogy a szükséges önerő rendelkezésre áll-e vagy esetleg hitelfelvétellel biztosítható. Továbbá azt is fel kell mérni, hogy a vállalkozásuk tudja-e vállalni a kiírásban szereplő feltételeket (például x év tovább-foglalkoztatás vagy y év tovább-működtetés…). Ha e három nagyon fontos feltétel rendben van, akkor el lehet kezdeni a felkészülést.

Hogyan érdemes konkrétan hozzákezdeni egy pályázat megvalósításához?

Nagyon fontos, hogy a pályázni szándékozónak legyen olyan szakmai programja, amely találkozik a pályázatokban megjelölt fejlesztési irányokkal. Tisztán kell látni a vállalkozás erősségeit, lehetőségeit, a veszélyeket és a piaci trendeket. Azok a pályázók vannak könnyebb helyzetben, akik rendelkeznek stratégiai tervvel, jól működő kontrolling rendszerrel, munkafolyamataik kidolgozottak és hatékonyak. Ezek hiányában célszerű a gazdálkodás átvilágításával kezdeni, hatékony kontrolling rendszert kialakítani, a saját erőforrás felmérésével előkészíteni a pályázat megvalósíthatóságának feltételeit. Véleményem szerint a nagyobb volumenű projekteknél már ezen a ponton érdemes igénybe venni szakmai tanácsadók és pályázatíró irodák szolgáltatásait, akik segítenek a legmegfelelőbb pályázat megtalálásában és a felkészülésben, végig kísérik a tervezés és megvalósítás folyamatát a projekt pénzügyi lezárásáig.

A Comitis Tanácsadó Kft. miben tud segíteni a pályázni kívánó vállalkozásoknak?

Új beruházás esetén tervezés alatt sokan csak az építési tervet és a hatósági engedélyek meglétét értik. De hosszú távon csak akkor lesz igazán sikeres, hatékonyan és gazdaságosan használható egy új beruházás, ha már az építészeti tervezés során megjelennek a gazdasági feladatokhoz megfelelő kapacitások és a raktár-technológiai igényeknek megfelelő körülmények feltételei. Szakértőink a tervezés, a kivitelezés és a beüzemelés során a megbízó igényeinek megfelelően rendelkezésre állnak konzultációval és komplex tanácsadással. A tanácsadás keretében konkrét terveket adunk a telephely optimális elrendezésére, a pályázati feltételeknek megfelelő kapacitásra, az anyagáramlási és működési folyamatokra, és a raktár-technológiai alkalmazásokra.

Meglévő operáció esetén is lehetővé teszik a pályázati kiírások tanácsadói szolgáltatások pályázati finanszírozását. A technológiai fejlesztések mellett ez lehetőséget ad arra, hogy cégünk szakértői, a hatékonyság növelése érdekében a meglévő munkafolyamatokat optimalizálják, a fejlesztendő területek működését harmonizálják a vállalat többi területével és támogassák a munkatársak felkészülését az új technológiák és folyamatok alkalmazásához.

Munkánk során kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a pályázati kiírásnak való szigorú megfelelés mellett a hatékony működés feltételei is teljesüljenek.

A Comitis Kft. szolgáltatásai mely szakterületeken érhetőek el?

Szakértői stábunk széles gazdasági spektrumban szocializálódott az ellátási lánc területein. Többek között tevékenykedtünk az operatív irányításban, külföldi és hazai tulajdonú kis-, közép- és nagyvállalatok szolgálatában. Cégünk fő profilja az ellátási lánc, illetve egyes elemeinek tervezése és fejlesztése a termeléstervezéstől a raktárgazdálkodáson és szállítmányozáson át a vevőszolgálatig. Megoldásainkban fő szempont a költséghatékonyság és a maximalizált vevő-kiszolgálási színvonal.

Hogyan valósítják ezt meg?

Olyan megoldásokat adunk, amelyek hosszú távon támogatják a hatékony működés biztonságát, ugyanakkor rugalmasan módosíthatóak a gazdasági környezet változása esetén. Garanciát vállalunk arra, hogy csak olyan megbízást vállalunk el, amelyet tudásunk és tapasztalatunk alapján magas szakmai színvonalon tudunk teljesíteni, valamint csak abban az esetben teszünk ajánlatot szerződésre, ha a Megrendelőnknek a tevékenységünk által a jövőben elérhető üzleti eredménye vagy megtakarítása jelentősen meghaladja a megbízási díjunkat.

Szakértőink elkötelezettek amellett, hogy a hazai vállalatok tevékenységüket nemzetközi hatékonysággal és versenyképesen végezzék!

forrás: tranzitonline.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes