A magyar-szlovák gázvezeték projektről dönt az MVM közgyűlése

Tulajdonosi döntést hoz a magyar-szlovák gázvezeték magyar szakaszának megépítéséről a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) pénteki közgyűlésén – jelentette be Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energetikáért felelős helyettes államtitkára pénteken egy energetikai tárgyú sajtótájékoztatón Budapesten.

 mvm_logo   A Vel’ke Zlievce (Felsőzellő) – Balassagyarmat-Gödöllő-Vecsés nagynyomású gázvezeték megépítésről 2011 januárjában állapodott meg a két ország kormányfője – ismerteti az NFM közleménye. A magyar szakasz 94 kilométer hosszú, a kétirányú szállításra alkalmas gázvezeték tervezett  éves kapacitása eléri az 5 milliárd köbmétert.
    A projektet az Európai Unió kiemelt fontosságúként kezeli, és a határkeresztező kapacitás beruházásához összesen 30 millió euró támogatást biztosít.
    Az NFM közleménye szerint az MVM a közgyűlésen felhatalmazza a leányvállalatát, az OVIT Zrt.-t, illetve az abból kiválással létrejövő Magyar Gáz Tranzit Zrt.-t a projekt megvalósítására 2015. január elsejéig.
    A magyar-szlovák gázvezetékrendszer összekapcsolása az észak-déli energiafolyosó egyik fontos eleme, és ugyanakkor elérhetővé teszi a Nyugat-Európában elérhető gázforrásokat.

Forrás: MTI

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes