A logisztika szegmense: raktár-üzemeltetés(i megoldások) III.

Az övezet kijelölési gondok megoldása a részlegen belüli, különböző tárolási övezetek meghatározását és készletezési egységek hozzárendelését igényli.

/folytatás/ KÉSZLETEZÉSI EGYSÉGEK HOZZÁRENDELÉSE AZ ÖVEZETEKHEZ
Az övezet kijelölési gondok megoldása a részlegen belüli, különböző tárolási övezetek meghatározását és készletezési egységek hozzárendelését igényli.
A döntés kétféle módon történhet:

  - az egyik, amikor a tárolási technológia megválasztása övezet-specifikus szempontok figyelembevételével történik, és
  - amikor egyszerűen hasonló tárolási helyeket választanak ki.

Látható, hogy az övezetkijelölési döntés a raktárkonstrukciós döntés és a raktár-üzemeltetés közötti átmenetként minősíthető. A tároló részleg övezetekre osztásának fő oka a kiválasztási tevékenység (övezet szerinti kiválasztás) sorrendjének megszervezése, kimunkálása. Az övezet szerinti kiválasztás alapvető előnye, hogy a válogató személynek rövidebb utat kell megtennie egy rendelés teljesítéséhez, továbbá, hogy a válogató számára ismerősebbek a készletezési egységek és egy rendelés teljesítésének kisebb az időszükséglete, amennyiben az övezetekből párhuzamosan végzi a válogatást. Más oldalról viszont az övezet szerinti kiválogatás esetén további költséget okozhat a párhuzamos övezetekben való kiválogatás, ugyanúgy az övezetek sorrendje szerinti kiválogatás. Az övezetek szerinti kiválogatás esetén a tárolás megtervezésekor meg kell határozni az övezetek specifikációit (darabszám, méret és alak). A készletezési egységeket úgy kell az övezetekhez hozzárendelni, hogy egy rendelés termékeinek teljes kiválogatási költsége minimális, ugyanakkor valamennyi övezet esetében a munkaterhelés kiegyenlített legyen.
Az övezetekhez történő hozzárendelés esetén megvizsgálandó például:

  - az övezetek és a kiválogatást végző személyzet létszámának meghatározása,
  - az övezetek helyszükséglete és méretei,
  - a rendelésekben szereplő darabszámok hatása,
  - az övezetek alakjának (az övezetekben kialakított átjárók számának és hosszának) szerepe,
  - fentiek hatása az üzemeltetési költségekre.

A TÁROLÁSI HELY HOZZÁRENDELÉSE A BEÉRKEZŐ TERMÉKEKHEZ
A tárolási hely hozzárendelési problémájának (SLAP) kezelésekor a tárolási részlegekben lévő tároló helyekhez kell hozzárendelni a beérkező termékeket. Biztosítani kell az anyagmozgatási költségek csökkentését és a rendelkezésre álló hely maximális kihasználását. A különböző raktárak eltérő tárolási hely hozzárendelési irányelveket követhetnek a részleg sajátos készletezési struktúrájától és a tárolási technológiától függően. A problémát formálisan definiálhatjuk:
ADOTTAK:

  - a tárolási terület nagyságára vonatkozó információ, beleértve a fizikai alakzatot és a tárolási elrendezést,
  - a tárolás helyére vonatkozó információ, beleértve annak rendelkezésre állását, a fizikai méreteket és a helyszint,
  - a tárolásra kerülő tárgyakra vonatkozó ismeretek, beleértve azok fizikai méreteit, a várható keresletet, mennyiségét, beérkezésüket és a kilépés időpontját.
  - Ezen felül meghatározzák a hely fizikai jellemzőit, ahol a beérkező tárgyakat tárolni fogják.

TELJESÍTŐKÉPESSÉGI KRITÉRIUMOK ÉS KORLÁTOK:

  - tárolási kapacitás és hatékonyság,
  - kiválasztási kapacitás és hatékonyság, figyelembe véve a kiválasztási ciklusidőt,
  - reakcióidő,
  - kompatibilitás a termékek és tárolási helyek között, kompatibilitás a termékek között,
  - a tárgyak kiemelési irányelve (FIFO=az első beérkező kerül ki először, LIFO= az utolsó beérkező kerül ki elsőnek, BFIFO=az elsőnek beérkező sorozat kerül ki elsőnek)

Egy raktár szokványos üzemeltetésének körülményei között, amikor a tárolási hely hozzárendelését tervezik, ismeretesek a fizikai tárolási infrastruktúra és annak jellemzői. Automatizált készletező raktárak esetében a tárolási hely kínálata mindig ismert, a gépesített raktárak esetében gyakran ismert. A tárolási hely hozzárendelési problémája több részre bontható attól függően, mennyi információ áll rendelkezésre a raktárban tárolt termékek beérkezéséről és kilépéséről:

  - a tételre vonatkozó információ,
  - termékre vonatkozó információ,
  - információhiány.

A három esetre sajátos üzemeltetési irányelvet lehet érvényesíteni.
/folytatjuk/

Kunvári Antal

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes