A logisztika szegmense: raktár üzemeltetés(i megoldások) I.

A piaci verseny megköveteli a termelő-elosztó hálózat konstrukciójának és üzemeltetésének állandó tökéletesítését egyúttal a készletező raktár teljesítőképességének javítását. Az új vezetési filozófiák, például a just-in-time (JIT. percrekész) -elv, vagy a karcsúsított termelés stb. szintén új kihívásokat jelentenek a raktározási rendszerek számára.

ELŐZETES
A piaci verseny megköveteli a termelő-elosztó hálózat konstrukciójának és üzemeltetésének állandó tökéletesítését egyúttal a készletező raktár teljesítőképességének javítását. Az új vezetési filozófiák, például a just-in-time (JIT. percrekész) -elv, vagy a karcsúsított termelés stb. szintén új kihívásokat jelentenek a raktározási rendszerek számára. Megkívánja többek között a pontosabb raktárellenőrzést a reakcióidő lerövidítését, a termékválaszték bővítését. Az új információs technológiák, mint a vonalkódok, az RFID kommunikáció és a raktár-ügyvezetési rendszer(ek) sok új lehetőséget kínál a raktári-üzem tökéletesítésére. Ilyen a raktári üzem irányítása a valós időben, egyszerű kommunikáció az ellátási lánc (SC) többi szakaszával ill. szereplőjével és a magasabb szintű automatizálás.
Ismert, hogy minden ellátási lánc alapvető része a készletező raktár.
- Feladatai: az egyenlőtlen termékigény, valamint a termelés és szállítás változásai által előidézett hatások kiegyenlítése,
- a különböző ellátási forrásokból származó termékek együttes kiszállítása a rendelőhöz,
- értéknövelő feldolgozás, mint kiegészítés (komplettírozás), árazás, címkézés, felkészítés.
A piaci verseny megköveteli a termelő-elosztó hálózat konstrukciójának és üzemeltetésének állandó tökéletesítését egyúttal a készletező raktár teljesítőképességének a javítását. Az új vállalatirányítási koncepciók (JET,a karcsúsított termelés) új kihívásokat jelentenek a raktározási rendszere(ek) számára. Szükségessé teszik a pontosabb leltárellenőrzést, a reakcióidő lerövidítését, a termékválaszték bővítését. Az új információs technológiák viszont lehetőséget biztosítanak a raktári üzeme(ek) továbbfejlesztésére. Szükséges azonban először a raktár(ak) üzemeltetésével kapcsolatos problémákat felmérni és osztályozni.
AZ OSZTÁLYOZÁS SZEMPONTJAI
- A raktár- üzemeltetés alapvető rendeltetése: készletezési egységek vételezése a beszállítótól,
- a készletezési egységek tárolása,
- a megrendelések fogadása,
- készletezési egységek visszakeresése,
- a szállítmány(ok) összeállítása,
- az elkészült szállítmány kiszállítása.
Ahhoz, hogy a raktározás kapacitását, az áru(k) átfutási idejét és a rendszer kiszolgálását biztosítani lehessen, a forrásokat (a helyszükségletet, a munkaerőt és a gépi berendezéseket) fel kell osztani a különböző raktári funkciók között majd áttekinthetően meg kell oldani az egyes funkciók realizálását, üzemeltetését és összehangolását.
A raktárba beérkező és onnan kilépő anyagáramlási rendszer csatlakozási pontjai: az átvétel, és a kiszállítás. A beérkező szállítmányt kirakodás után tárolják. A beérkezett rendeléseket előkészítés után teljesítik. Az átvételi és kiszállítási műveletek során többek közt ki kell rendelni a megfelelő tehergépkocsikat a rakodótérre továbbá be kell programozni a be- és kirakodási műveletek időpontjait.
A minél kedvezőbb helykihasználás és minél hatékonyabb anyagmozgatás érdekében kell megszervezni a termékek tárolási rendjét. A termékek tárolása különböző részlegeknél valósulhat meg, figyelembe véve a termékek fizikai jellemzőit. (rakodólapos vagy ömlesztett tárolás) és az üzemszervezési szempontokat. A részlegeken belül a termékeket gyakran tovább osztályozzák komissiózó övezetek szerint. Egy komissiózó övezet több tárolási helyből tevődhet össze, amelyek általában egymás közelében vannak. Valamelyik adott kiválasztási övezetben korlátozott számú készletezési egység foglalhat helyet. A válogatók egy vagy több övezetből emelhetik ki a szükséges darabokat.
A rendelések kielégítése rendszerint a legköltségesebb raktári művelet, mivel vagy nagyon munkaigényes vagy igen tőkeigényes. A rendelés kielégítése érdekében mindig meg kell szervezni a műveletet és az ehhez szükséges anyagmozgatási feltételeket. Különböző, sokféle rendelésteljesítési módszerek léteznek. Például: komissiózó egyetlen rendelés kielégítésére készletezés válogatás közben végzett osztályozással – készletezés válogatás utáni osztályozással – övezetekben végzett sorrendi válogatás készletezéssel, stb. A rendelések kielégítése stratégiai döntést igényel mert sok szempontból összefügg és hatással van sok,más a raktárkonstrukcióval és üzemeltetéssel kapcsolatos döntés(ek)re is.
/folytatjuk/

Kunvári Antal

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes