A környezetkímélő közlekedést népszerűsíti az Új Széchenyi Terv

images[1]

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és az Új Széchenyi Terv közös pavilonban látja vendégül a családokat a fővárosi Autómentes Hétvégén, az Andrássy Korzón, 2011. szeptember 17-18-án.

A kilátogatókat egész napos, egyebek mellett zenés és táncos produkciókkal, KRESZ-pályával és kvízzel, mozdonyvezetési szimulátorral, biciklis ügyességi pályával és kézműves foglalkozásokkal teli programkínálat várja. Az Új Széchenyi Terv az Európai Mobilitási Hét egyik központi rendezvényének támogatásán túl pályázatai és programjai útján is tesz a környezetkímélő közlekedési módok térnyeréséért.

A kitörési pontként beazonosított közlekedésfejlesztés kimagasló arányban részesül az Új Széchenyi Terv forrásaiból. A pályázati konstrukciókban és a Nemzeti Programokban is előnyt élveznek a városi, elővárosi közösségi közlekedés, a kerékpáros infrastruktúra fejlesztését és a közlekedésbiztonság javítását célzó tervek, elképzelések. Az Új Széchenyi Tervben összesen közel 650 milliárd forint fordítható közlekedési és közösségi közlekedési fejlesztésekre, felújításokra. Az Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap programjainak támogatása így természetesen módon illeszkedik az Új Széchenyi Terv célkitűzéseihez.

Az Új Széchenyi Tervben 6 régióban jelent meg pályázati felhívás kifejezetten kerékpáros fejlesztésekre 2011-ben. Eddig több mint 500 km kerékpárút kapott támogatást és további 57 kilométer bicikliút épülhet a Közlekedési Operatív Programban. A közelmúltban zárult a „Kerékpárút-hálózat fejlesztése” című pályázati konstrukció, a beérkezett pályázatok értékelése folyamatban van.

Az Európai Mobilitási Héten idén 38 országban szerveznek tömegeket megmozgató eseményeket a programsorozat mottója, a „Közlekedj ÖKOsan!” jelmondat szellemében, hagyományosan szeptember 16. és 22. között. Magyarországon minden korábbinál több helyen buzdítják kisebb-nagyobb rendezvények közönségüket arra, hogy a környezetkímélő közlekedési módok: a közösségi közlekedés, a kerékpározás vagy a gyaloglás mellett döntsenek. Számos önkormányzat a kampányban való részvétellel a fenntartható közlekedést szolgáló hosszú távú intézkedések bevezetésére is vállalkozik.

A hazai települések részvételét nemzeti szinten az infrastruktúráért is felelős Nemzeti Fejlesztési Minisztérium koordinálja. Az Európai Mobilitási Hét oldalán regisztrált közel 2000 településből 102 magyar, ezzel Magyarország Ausztria és Spanyolország után, Franciaországgal holtversenyben a harmadik helyen áll a nemzetközi összehasonlításban. A tavalyi, 96 önkormányzat bekapcsolódásával lezajlott programsorozat után így ismét sikerült rekordot dönteni. A települések által szervezett programok a http://emh.kormany.hu/telepulesek-programjai oldalon böngészhetők.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szakmai kommunikációval, promóciós anyagokkal segíti az önkormányzatok munkáját, de saját programokkal – egyebek mellett Liszt Ferenc Nemzetközi Kerékpártúra, a napokban eredményhirdetéssel záruló rajz-, fotó- és kreatív pályázat – is népszerűsíti az Európai Mobilitási Hét kezdeményezést.

Forrás: magyarkozlekedes.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes