Megvalósul az M43-as gyorsforgalmi út megépítése makó és a román határ között

A kormány döntött arról, hogy az új széchenyi terv keretében megvalósul az M43-as gyorsforgalmi út megépítése makó és a román határ között. Az Új Széchenyi Terv keretében a Budapest – Csanádpalota – Athén/Bukarest gyorsforgalmi út megépítését célzó projekt a harminc kiemelt európai közlekedési infrastruktúrafejlesztés egyike.

A beruházás megvalósítása ezért érdemi előrehaladást jelent a Transzeurópai Közlekedési Hálózat (TEN-T) kiépítésében is. Az M43 autópálya az európai tranzittengelyek közül a legjelentősebb Magyarországon áthaladó közlekedési folyosó befejező eleme.
A kormány az Új Széchenyi Terv keretében Nemzeti Programok sorát indította és indítja el annak érdekében, hogy egy erős ország alapját teremtse meg. Ennek keretében megújul Magyarország mellékúthálózata és tömegközlekedése, hogy a kistelepülésen élők is gyorsan és biztonságosan közlekedhessenek.
Az M43 gyorsforgalmi út Makó-Csanádpalota/Nagylak (országhatár) közti 23,1 km-es szakasz kivitelezésének eredményeképpen Apátfalva, Magyarcsanád és Nagylak települések mentesülhetnek az átmenő forgalomtól. A kivitelezés várhatóan 2014-ben befejeződik és költsége 65 milliárd forint, amely 61%-a európai uniós forrásból 39%-a hazai forrásból valósul meg. Mivel a beruházás nagyprojektnek minősül, így azt az Európai Bizottságnak is jóvá kell hagynia. A kormány 2011. október 14-i határozatában arról döntött, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség nyújtsa be a pályázati dokumentációt Brüsszelbe.
Tekintettel a magas baleseti statisztikára és azok súlyosságára nélkülözhetetlen egy új nyomvonalon vezetett, nagy kapacitású út kiépítése, amely gyors, biztonságos kapcsolatot biztosít a főváros és az országhatárok között, mind a belföldi, mind pedig a nemzetközi forgalom számára.
A kivitelezés magában foglalja az autópálya 2×2 forgalmi sávval és leállósávval való kiépítését, a kapcsolódó műtárgyak (felüljárók, vízelvezetés, stb), pihenőhelyek csomópontok megvalósítását.
Az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló fejlesztés Románia magyarlakta területeinek gyorsabb és biztonságosabb elérhetőségéhez járul hozzá. A gyorsforgalmi útszakasz kiépítése a társadalmi és gazdasági kapcsolatok élénkítését, erősödését segíti elő a határmenti térségekben. A fejlesztésekkel szélesíthető a kétoldalú együttműködés a kereskedelem, a turizmus és a közlekedés területén.
A projekt megvalósulásával javul a régió versenyképessége, ami elősegíti a foglalkoztatás bővülését is. Ezen felül az építési munkák során a helyi vállalkozók bevonásával további munkahelyek teremtése várható. A projekt megépítése után az üzemeltetés is új munkahelyeket teremt.

Forrás: NFU

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes