A jövő elkezdődött: itt a fenntarthatóság 2.0

fenntartható

Az ENSZ által 1987-ben lefektetett „a fenntartható fejlődés a fejlődés olyan formája, amely a jelen igényeinek kielégítése mellett nem fosztja meg a jövő generációit saját szükségleteik kielégítésének lehetőségétől” alapdefiníció sokak számára ismerős. Ugyanakkor igen valószínű, hogy a fenntarthatóság gyakorlati megvalósításáért a felelős szemléletű, elkötelezett vállalatok tehetnek a legtöbbet (GyártásTrend 2009/1–2) .

A vállalati fenntartható gazdálkodás úttörőit és annak első szemléleti fokozatában részt vevőket bizonyos szakértők divatos kifejezéssel élve a fenntarthatóság 1.0 (sustainability 1.0, de nevezhetnénk defenzív fenntarthatóságnak is) követőinek titulálják. Az ilyen vállalkozások alapvetően korlátozott területekre koncentrálnak: a költségcsökkentésre, az imázs javítására, az adminisztratív korlátozásoknak való megfelelésre és a különböző kockázatok csökkenéséből adódó megnövekedett befektetői vonzerő kiaknázására.
Ezzel szemben a fenntartható fejlődésben élenjáró vállalatok ma már kezdenek átállni az úgynevezett fenntarthatóság 2.0-ra (sustainability 2.0, esetleg piackereső vagy proaktív fenntarthatóság). Ez azt jelenti, hogy kitűnő piac- és fogyasztóiigény-ismeretükre alapozva a fenntarthatóhoz egyre közelebb álló, nem ritkán látens termékekkel és szolgáltatásokkal is megjelennek a piacokon. Így a belső értékteremtés volumene azonnal megtöbbszöröződhet, mert az ilyen lehetőségeket felismerő és kiaknázó vállalatok óriási haszonra tehetnek szert új igényeket kielégítő új (szerű), etikusabb termékeikkel és szolgáltatásaikkal.

Üzleti kísérletezési fázisban járunk, ami az új fogyasztók és új piacok fenntarthatóbb gazdálkodás melletti meghódítására irányul.

További részletek >

- gyártástrend –

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes