A hulladéknepperek kizárását kéri a szakma

Új papírhulladék-feldolgozó csarnok építését kezdte meg az SCH-Ózon Kft. egyik korábbi üzeme helyén, Maglódon.

 

A beruházás nyitórendezvényén a szakma a Környezetvédelmi Főfelügyelőséget arra kérte, vizsgálják felül a begyűjtési engedéllyel nem rendelkező hulladékkereskedők tevékenységét, akik jelentős kárt okoznak a jogszerűen működtetett vállalkozásoknak.

Megkezdődött az új papírfeldolgozó üzem építése az SCH-Ózon Kft. maglódi telephelyén. A 180 milliós telephelyfejlesztést a Széchenyi Terv keretében, az Európai Unió az Európai Regionális Fejlesztési Alapon keresztül 62 millió forinttal támogatta. A közel ezer négyzetméteres csarnok a korábbi feldolgozó helyén épül és decemberre készül el. Az eddigi 80 000 tonna éves feldolgozás helyett a nagyobb üzem képes 120 000 tonnát kezelni majd. A megnövelt kapacitás több munkaerőt is igényel, így az alkalmazottak száma jövőre 120 főre nő.

Az új feldolgozó építése alkalmából rendezett sajtótájékoztatón a cég gazdasági igazgatója elmondta, nagyon sok hulladékgyűjtő vállalat nem rendelkezik hatóságilag bejegyzett begyűjtési jogosultsággal, csupán kereskedői engedéllyel, és így vásárolják fel a hulladékot a kibocsátó cégektől, intézményektől. Ezek a szereplők a hulladékot kibocsátó és az azt ténylegesen begyűjtők közötti közvetlen kapcsolatba tolakodnak be, feleslegesen felsrófolva az árakat. Jellemzően felerősödik a hulladéknepperek aktivitása, amikor egy hulladékfajta értéke egyébként is megemelkedik, ekkor több hulladék-kibocsátót keresnek meg ajánlataikkal – osztotta meg tapasztalatait a szakember.

Juhász Tímea arra hívta fel a figyelmet, hogy ezzel a gyakorlattal nem csupán az a baj, hogy a telephelyeknek pluszfelárat kell fizetniük a hulladékért, sokkal inkább az, hogy ha a hatóság nem szigorít az előírásain és az ellenőrzésen, egyre kevesebb pénz jut majd az olyan korszerű beruházásokra, mint a most épülő maglódi üzem.

A megfelelő engedéllyel, szabályosan működő feldolgozóknak ki kell termelniük az alkalmazottak és a versenyképes működést biztosító korszerűsítések költségeit, ráadásul jelentős kockázatot is vállalnak, hiszen a már megvásárolt és megfelelően kezelt hulladékot sok esetben hosszabb ideig tárolni kell, ha éppen nem akad rá vevő. A szakember kijelentette, az ágazatban működő cégek csak akkor képesek maradéktalanul teljesíteni gazdasági és társadalmi kötelezettségeiket, ha az alapanyagért nem kell értelmetlenül felárat fizetniük egy hívatlan, harmadik szereplőnek. Ezért Juhász Tímea a szakma nevében a hulladékkereskedők jogtalan tevékenységének azonnali felszámolását kérte a Környezetvédelmi Főfelügyelőségtől.

forrás: tranzitonline.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes