A hazai nagyvállalatok többsége nem készült fel az informatikai katasztrófákra

A hazai nagyvállalatok többsége nem készült fel az informatikai katasztrófákra, így nem tudják miként birkózzanak meg az esetleges rendszerleállásokkal, amelyek átlagosan 4,5 millió forint veszteséget okoznak óránként.

 

A Symantec számítástechnikai biztonsággal foglalkozó vállalat Magyarországot érintő legújabb tanulmányában 200 magyarországi nagyvállalat IT döntésekben felelős szakértőit kérdezték katasztrófa felkészültségükről.

 

Információbiztonság

A szerdán ismertetett felmérés kimutatta, hogy a magyar nagyvállalatok 56 százaléka nem rendelkezik katasztrófa-elhárítási tervvel, jóllehet a többség egyetért abban, hogy egy leállás komoly következményekkel járhat.

A vállalatok a profit csökkenésétől, illetve az adatvesztéstől tartanak a leginkább, de a vállalatirányítási és az ügyfélkapcsolat-kezelési erőforrások leállását is jelentős vesztségnek tartják. Ezek alapján egy óriás rendszerleállás mintegy 4,5 millió forintos kárt okozhat óránként, míg az adatbázisok elvesztése és sérülése több mint 1,1 millió forintba kerülhet.

A tanulmányból kiderül, hogy bár a cégek tisztában vannak a katasztrófa következményeivel, mégsem rendelkeznek átfogó helyreállítási stratégiával, és ritkán vagy szinte soha sem tesztelik az ilyen esetekre vonatkozó vészforgatókönyveiket.

A legvalószínűbb IT katasztrófának Magyarországon az áramkimaradást tartják: az elmúlt öt évben a megkérdezett nagyvállalatok közel fele esett már át áramkimaradás miatti leálláson. A leállások második leggyakoribb oka a rendszerfrissítéseknek tulajdonítható, amely öt vállalatból legalább kettőt érintett az elmúlt öt évben.

"Az informatikai rendszerek erősítését sok esetben továbbra is csak a hardverbővítés jelenti, jóllehet megfelelő szoftverekkel a meglévő erőforrásokkal is jelentős megtakarítás érhető el" – mondta Harold Teasdale, a Symantec magyarországi képviseletének vezetője.

"A válogatás nélküli adatmentéssel viszont a rendszerek folyamatos bővítése is szükséges, ez viszont még a csökkenő hardverárakkal is tekintélyes költséget jelent" – magyarázta a szakember, hozzátéve hogy az informatikai kiadásoknál sokan még most sem számolnak a rendszerek üzemeltetéséhez és hűtéséhez szükséges energiaárakkal.

Teasdale szerint a szoftveres mentési megoldások – amelyek a feleslegesen duplikált információk kiszűrésével a tárhelyek 90 százalékát is felszabadíthatják – azért is fontosak, mert a megkérdezett vállalatok csaknem felének a mentési tárhelykapacitás hiánya okoz problémát.

forrás: mfor.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes