A Gallicoop betört a kínai piacra

A szarvasi Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. június végén útnak indítja Kínába az első pulykahús-szállítmányt. Érdemes volt tehát májusban részt venniük a Sanghai Expón, találtak partnereket.

Erdélyi István, a Gallicoop Zrt. vezérigazgatója a közelmúltban tért haza Kínából, ahol a szarvasi pulykatermékeket mutatta be a világkiállításon.
— Standunkat mintegy harminc érdeklődő kereste fel, több komoly partnerrel is tárgyaltunk — mondta a vezérigazgató. — Az első szállítmányt 2-3 héten belül indítjuk útnak. Ebben még csupán néhány tonnányi pulykaszárny, szárnyvég és alsócomb lesz, kínai partnereink ebből rendeltek. Egyelőre tehát a vöröshúsok iránt mutatkozott érdeklődés, de bízom abban, hogy később a pulykamell is szerepel majd a megrendelések között. Kínának 1,3 milliárd ember élelmezéséről kell gondoskodnia, éppen ezért nagy lehetőséget látok ebben az óriási piacban, s azt remélem, hogy időben érkeztünk és megfelelő partnereket találtunk.

A kínaiak fogyasztási szokásai eltérnek a miénktől, a pulykahús például arrafelé nem igazán szerepel az étlapokon. Ugyanakkor ezek a szokások változóban vannak, sokmindent átvettek például az amerikaiakból. Mivel nyitottak az újra, így a szarvasi cég joggal bízhat abban, hogy a pulykahús is megnyeri majd a tetszésüket.

A Gallicoop Zrt. a pulykahússal megtöltött konténereket a jövőben — egy másfajta élelmiszereket szállító magyar céghez becsatlakozva — igény szerinti gyakorisággal, akár hetente háromszor indítja majd útnak. Erdélyi István szerint az eddigi tapasztalatok alapján 2-3 évre bizonyára szükség lesz ahhoz, hogy a kínai fogyasztók megismerjék és megszeressék a termékeiket.

Megdöbbenve tapasztaltuk, hogy a világkiállításon rajtunk kívül egyetlen magyar élelmiszeripari illetve mezőgazdasági cég sem volt ott. Megint lemaradtunk egy lépéssel, nem ismertük fel a lehetőségeket. Ugyanakkor például a lengyelek óriási standon mutatkoztak be, a franciák pedig legalább harminc tájegység borait mutatták be. Hatalmas piacról van szó, erre Magyarországnak is oda kellene figyelnie — mondta Erdélyi István. Hozzátette: sajnálatos az is, hogy hazánk és Kína között nincs egyezmény a pulykahús-kereskedelemről, így cégüknek a szállításokat is Hongkongon keresztül kell megoldania. A vezérigazgató jelezte: kezdeményezni kívánja, hogy kössék meg a hiányzó megállapodás Kína és Magyarország között.

Forrás: BEOL/AgroLine

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes