A fuvarozók sürgetik a kereskedelmi gázolajár bevezetését

Sürgeti a kereskedelmi gázolajár bevezetését a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary), álláspontjuk szerint a jövedéki adó visszatérítés ösztönözné mind a magyarországi, mind a tranzit fuvarozást végző európai uniós fuvarozó cégeket, hogy a hazai töltőállomásokat válasszák.

A szervezet szerdai közleménye szerint a kereskedelmi gázolajár 2010. szeptember 1-jei bevezetése esetén a forgalom-növekedésből származó jövedéki adó-összege még ebben az évben 5,5 milliárd forinttal gyarapítaná a költségvetést.

A kormány és a tíz legnagyobb magyarországi fuvarozó céget tömörítő Nemzeti Összefogás Fuvarozói Fórum (NÖFF) hétfőn állapodott meg arról, hogy a fórumba tartozó cégek járművei 2010 második félévében Magyarországon tankolják meg járműveiket azokban az esetekben is, amikor költséghatékonysági okokból inkább a határon túl tennék ezt.

A hétfői bejelentés szerint összesen 20 millió liter gázolaj magyarországi tankolásáról van szó, amelynek adórésze bekerül az államháztartásba és elkülönítik az árvízkárosultak részére fenntartott alapba, ami így további 2 milliárd forinttal növekedne.

Cserébe Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter azt ígérte, hogy 2010. január 1-től a kormány bevezeti a kereskedelmi gázolajárat, ami literenként 8 forint jövedéki adó visszatérítést jelent majd a fuvarozó cégeknek.

A NiT Hungary szerint a kategória minél előbbi bevezetése közös érdek, hiszen egyaránt javítja a költségvetés és a fuvarozó vállalkozások versenyhelyzetét, illetve tovább növeli az árvízkárosultak számára fenntartott segélyalapot.

 

Forrás: mfor.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes