A folyami információs szolgáltatások fejlesztése növelheti a hajózás versenyképességét

Schváb Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedési helyettes államtitkára nyitotta meg a RISING Hajózási Szakmai Fórumot 2010. december 7-én, Budapesten. A rendezvényen fuvarozói és logisztikai vállalkozások tájékozódhattak a folyami információs szolgáltatások uniós támogatással, nemzetközi együttműködésben megvalósuló fejlesztéséről. Az államtitkár bejelentette, hogy a szaktárca a tervek szerint 2011 nyarától ún. AIS (automatikus azonosító rendszer) működtetési és használati kötelezettséget vezet be a nagyhajókra.

Az Európai Unió és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával beszerzendő, 145 hajó felszerelésére alkalmas AIS eszközök elsőként a Nemzeti Közlekedési Hatóság kezelésébe kerülnek. Az NKH az átadást követően, várhatóan a következő félévben végzi el az eszközök pályáztatását, kiosztását a Magyar Hajózási Országos Szövetség bevonásával.
A RISING egy európai uniós támogatással megvalósuló kutatás-fejlesztési projekt, melyben 11 ország képviseletében 23 projektpartner vesz részt. A projekt célja a belvízi szállítási és logisztikai tevékenységeket támogató folyami információs szolgáltatások (RIS) meghatározása és használata.

E szolgáltatások előnyeinek ismertetésére és megvitatására a partnerországok szakmai fórumokat rendeznek. A magyarországi esemény a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület (RSOE) és az osztrák via donau közös szervezésében valósulhatott meg. Résztvevői az állami szervek, szakhatóságok, hajózási társaságok, kikötők, logisztikai szolgáltatók, hajózási és logisztikai egyesületek, szövetségek, egyetemi tanszékek képviselői voltak.

Schváb Zoltán a fórumon hangsúlyozta: a megbízható online tájékoztatás alapvető igény a korszerű közlekedésben és logisztikában. A Folyami Információs Szolgáltatások bevezetése fokozza a hajózás biztonságát és növeli versenyképességét. Az államtitkár szerint fontos, hogy a rendszer adatszolgáltatáson túli, egyéb funkciói a vízi szállítás hatékonyságát és tervezhetőségét javítsák.

forrás: magyarkozlekedes.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes