A csökkenő vetésterület miatt gabonaimportra szorulhat Szerbia

Az elmúlt tíz év átlagát figyelembe véve az idén rekordmennyiségű búza termett a Vajdaságban, de Szerbiában folyamatosan csökken a kalászosok vetésterülete, ezért jövőre az ország akár importra szorulhat – mondta az MTI-nek csütörtökön Fremond Árpád, a szerb parlament képviselője, a képviselőház mezőgazdasági szakbizottságának tagja.
A Vajdaságban az idén néhol az öt-hat tonnát is elérte a hektáronkénti búzatermés, átlagosan pedig négy-öt tonnát takarítottak be hektáronként. Az elmúlt évben a Vajdaságban 1,25 millió tonnabúza termett és ebből fedezhetőek is voltak az ország szükségletei. Aggodalomra ad viszont okot, hogy az elmúlt tíz évben 20 százalékkal 400 ezer hektárra csökkent a búza vetésterülete Szerbiában – mondta Fremond Árpád. Elmondta, hogy ezzel arányosan csökkent a Vajdaságban is a búza vetésterülete: eredetileg körülbelül 300 ezer hektárral számoltak, végül csak 260 ezer hektáron került a földbe a vetőmag az ősz folyamán.
Fremond Árpád hozzátette: egyelőre azt sem tudni, hogy ennek az egyébként is kis vetésterületnek hány százalékán vetették el optimális időben, azaz október 25-ig a vetőmagot, ami azért lényeges, mert az ennél később elvetett búzánál fennáll a fagykárosodás veszélye.
Sok minden múlik tehát azon, hogy hogyan alakul az időjárás az elkövetkező hetekben. "A fentiek alapján megeshet, hogy jövőre gabonabehozatalra szorul Szerbia" – mondta Fremond Árpád.
Arra a kérdésre, hogy a Vajdaságban hányan élnek a mezőgazdasági termelésből elmondta: mivel a szerb földművelési minisztérium sem rendelkezik pontos adatokkal, ezért csak hozzávetőlegesen lehet megbecsülni az ágazatban dolgozók számát."2008-ban országosan 420 ezer mezőgazdasági termelőt tartottak nyilván, ugyanis ennyien kaptak valamilyen földalapú támogatást. Ez a támogatási rendszer azonban azóta megszűnt és ma már csak azok kaphatnak támogatást, akik fizetik a nyugdíjjárulékot és az egészségbiztosítást. Ezek száma viszont csupán 50-70 ezerre tehető" – nyilatkozta Fremond Árpád.

Forrás: MTI

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes