A csodát várják a pályázati piacon

Lassan már egy éve alig működik az uniós pályázati rendszer. Az év elején azért akadozott, mert az akkori miniszterelnök döntési moratóriumot rendelt el, a kormányváltás után pedig a személycserék uralták a mindennapokat. Azóta viszont mindössze pár új felhívás jelent meg, az ügymenet pedig lomhább,mint valaha. Sokan az Új Széchenyi-tervtől várják a csodát.

Leállt az élet. Nem történik semmi. Lelassult az ügyintézés. Nincs pályázat. Nem bírálnak. Nem döntenek. Nem válaszolnak. Nagyjából ezek a nyúlfarknyi mondatok váltották egymást különféle variációkban, amikor fejleszteni kívánó vállalkozásokat kérdeztünk arról, hogy mit tapasztaltak az elmúlt hónapokban az uniós pályázatok körül. Egy budapesti középvállalkozás vezetője szerint az elmúlt fél évben voltak olyan időszakok, amikor egyáltalán nem talált elérhető felhívást, amely révén uniós pénzt nyerhetett volna el.

Egy Tisza-parti cég vezetője azon van felháborodva: közel fél éve vár arra, hogy az illetékes szervezetek válaszra méltassák a panaszát, amelyet a pályázatával kapcsolatos, szerinte jogszerűtlen elutasító döntésre írt. A pályázati tanácsadók ugyanakkor nem fogalmaztak ennyire drasztikusan, szerintük ugyanis a kormányváltások velejárója, hogy átmenetileg lassabban működik az adminisztráció. Igaz – teszik hozzá halkan –, a mostani átmenet egyelőre elhúzódónak bizonyul.

– A kormányváltás előtt lassultak a pályázati rendszerben a folyamatok, azt követően pedig a személycserék miatt hosszabbodtak az átfutási idők – mondta Fejes Katalin, az EU Pályázati Központ Kft. vezető tanácsadója. A leállás szinte mindent érintett: a bírálatokat, a kifizetést, és voltak felhívások, amelyeket szakmapolitikailag felülvizsgáltak, vagy egyszerűen felfüggesztettek. – Nyár óta álltak az ügyek a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél és az irányító hatóságoknál, a személyi változások miatt a szervezet egy időre tehetetlenné vált – erősítette meg Essősy Zsombor, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója. Tapasztalatai szerint különösen a fellebbezések és a szerződésmódosítások húzódtak sokáig.

A cikk részletei->

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes