A bérbeadottság fenntartása a cél

Erre az évre a retail és a logisztikai szektorban az alapvető cél a bérbeadottsági szint fenntartása, a telítettség növelése ugyanis az egyik legnehezebb feladat lenne.

z elmúlt év a legsikeresebb új iroda-bérbeadásokat hozta a CA Immo életében – mondta a Napi Gazdaságnak Gulyás Ede ügyvezető. A cég magyarországi irodaportfóliójában 2012-ben több mint 14 ezer négyzetméternyi üzletkötés történt, amelynek 45 százaléka új tranzakció, a fennmaradó 55 százalék pedig hosszabbítás és bővülés. Az általános piaci tendenciákról szólva az ügyvezető elmondta, tapasztalják, hogy lényegesen rugalmasabbnak kell lenni a megállapodásoknál, az eddig bevált sémák nem minden esetben megvalósíthatóak. Számtalan, régebben fel sem merülő bérlői igénnyel szembesülnek: ilyen többek között, hogy a bérleti szerződés aláírását követő napokban nem kapnak a bérlőktől garanciát; egyre nagyobb az igény a rövid távú hosszabbításokra az üzleti kilátások bizonytalansága miatt, vagy korai kiszállási lehetőséget érvényesítenek a hosszú távú elkötelezettség kizárása érdekében.

2013-ra a cég retail és logisztikai portfóliójában alapvető cél továbbra is a meglévő bérbeadottság fenntartása, hiszen ezekben a szegmensekben a telítettség növelése az egyik legnehezebb feladat lenne. A logisztikai szolgáltatók egyre nehezebb elvárásoknak néznek elébe, melyet viszont érvényesítenek az ingatlantulajdonosok felé, és ez lefelé nyomja az árakat. A kiskereskedelmi szektorban a továbbra is gyenge vásárlóerő miatt bizonyára lesznek olyan bérlők, akik a szerződés átstrukturálását várják majd el, s ismét csak a bérbeadók flexibilitása és kooperációja esetén jöhet létre a megnyugtató megoldás mindkét fél számára – hangsúlyozza Gulyás Ede.

Az ügyvezető szerint 2013-ban is a szerződéshosszabbítások fognak dominálni a magyar piacon és a CA Immónál is, amit az magyaráz, hogy a legköltséghatékonyabb megoldás a meglévő ingatlanokban a bérleményi terület racionalizálása és a költségek újratárgyalása. Úgy véli, a korlátozott mértékű új kereslet és bővülés nem hozhat számottevő változást még a minimális új kínálat ellenére sem. Bérbeadói oldalról tehát a nyomás alatt lévő bevételek és a bérlemények egyre magasabb szintű kiépítése iránit igény teljesítése alacsonyabb megtérülést eredményez, amivel a meglévő befektetőknek meg kell barátkozniuk.

Mint kifejti, az új befektetők számára sok esetben a magyarnál sokkal élénkebb és kevésbé kockázatos lengyel piac vonzóbb alternatívát jelent, amely ugyan kezd túlfűtött lenni, de 2013-ban ahhoz még nem eléggé, hogy Magyarország valóban izgalmas befektetési célponttá válhasson. Ehhez a környező országok befektetési lehetőségeinek beszűkülésén túl egy dinamikusabban működő, likvid és finanszírozott piacra lenne szükség itthon. Ingatlankezelőként a bérlő és bérbeadó közötti egyensúly megteremtésének fontosságára hívja fel a figyelmet, hiszen egy esetleges bizalomvesztés vagy minőségi romlás a bérlők elpártolásához vezethet.

A tervekkel kapcsolatban az ügyvezető elmondja, a CA Immo egy olyan nemzetközi portfólió megteremtését tervezi, amely hosszú távon, kirívó kompromisszumok nélkül lehetőséget nyújt egy jól működtethető befektetési modell megvalósítására. Mindezt a meglévő ingatlanok folyamatos felülvizsgálatával, szükség esetén fejlesztésével és az ingatlanállomány átstrukturálásával (ingatlanállomány fiatalítása, koncentrálása) szándékoznak elérni.

forrás: raktaram.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes