250 milliárdjába került tavaly az államnak a magyar vasút

Növelte árbevételét és profitját a MÁV-Start Zrt. tavaly, ugyanis többet utaztunk vonaton és nőtt a teljesárú menetjegyek részaránya is. A cég szerint ebben közrejátszott az üzemanyagárak emelkedése is, mely egyre több autós tartott távol az utaktól, ők inkább a közösségi közlekedést választották. Mfor.hu-háttér.

Növekvő árbevétel és profit

2011-ben 72,3 milliárd forintos árbevételt ért el a MÁV-Start Zrt. az előző évi 68,1 milliárdos nyereség után – derül ki a cég beszámolójából. Azonban a vasúttársaságnak nem elsősorban az értékesítés árbevétele jelenti a bevételt, hiszen ennyiből nem tudnának nyereségesen működni, sokkal nagyobb tétel volt az államtól kapott 158,9 milliárd forintos költségtérítés, mely 8,1 milliárd forinttal, 5,4 százalékkal volt magasabb a 2010-es összegnél.
A költségtérítés gyakorlatilag azt jelenti, hogy a cég nem tudná nyereségesen üzemeltetni szolgáltatását, ezért az állam "kipótolja" bevételeit. Ezen felül az eladott menetjegyek után úgynevezett árkiegészítést is kap a társaság, ami a kedvezményes jegyek miatt kieső bevétel pótlását jelenti az állam részéről. Ez az összeg tavaly 20,9 milliárd forint volt az előző évi 20,1 milliárd után. Vagyis az árbevétel úgy tevődött össze, hogy a cég 36,9 milliárd forint értékben adott el menetjegyeket és bérleteket 2011-ben, majd ezek után kapott 20,9 milliárd forintnyi árkiegészítést. Emellett a MÁV-Startnak volt 13,6 milliárd forintnyi bevétele nem közszolgáltatási személyszállításból, így alakult ki a 72,3 milliárdos végső összeg.

További részletek >

Forrás: MFOR

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes