2020-ig 3,7 millió új munkahely a K+F szektorban

Az Unió 2014–2020 között 80 milliárd eurót tervez kutatásra és innovációra fordítani, amely az új termékek és szolgáltatások mellett új munkahelyeket is teremthet.

A kutatás és az innováció az EU növekedési és munkahelyteremtési stratégiájának elsőbbségi kérdése. Az Unió a tagországokat arra ösztönzi, hogy 2020-ra GDP-jük 3%-át (közpénzekből 1%-ot és a további 2%-ot magánszektorbeli befektetésekből) kutatásra és innovációra fordítsák. Ez várhatóan 3,7 millió munkahely teremtését és az éves GDP közel 800 milliárdos növekedését eredményezi majd. Ezen ambiciózus célokra azért van szükség, mert bár a kutatás támogatása az uniós költségvetés harmadik legnagyobb kiadási tétele, a versenytársakhoz képest Európa le van maradva az új termékek és szolgáltatások kifejlesztésében.
A Horizont 2020 programról a héten kutatók, és cégvezetők részvételével rendezett vitát az EP ipari szakbizottsága. A program egyik célja, hogy a kutatók és a vállalatok könnyebben juthassanak forráshoz, és több támogatás jusson a piacorientált tevékenységekre, az innovatív kis- és középvállalkozásokra.
A téma parlamenti felelősei szerint a kutatásfejlesztésnek gazdasági szempontból is fontos szerepe van. Maria da Graça Carvalho néppárti politikus szerint a Horizont 2020 program Európa versenyképességének záloga, és a legfontosabb innovációs pénzügyi eszköz lesz. Teresa Riera Madurell szocialista EP képviselő úgy látja a kutatásfejlesztés segíthet a gazdasági növekedés fellendítésében és a munkahelyteremtésben.

Forrás: EUvonal

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes