15 százalékos áremelés lehet a közlekedésben

A helyközi közösségi közlekedés tarifaemeléséről még nem született döntés, folynak az egyeztetések, a jelenlegi állás szerint átlagosan 15 százalékos emelés várható – mondta Antali Károly kormánybiztos csütörtökön a Magyar Közlekedés 2009 konferencián, Budapesten.

Antali Károly megjegyezte, hogy az átlagosan 15 százalékos tarifaemelés a különböző jegyeket, bérleteket eltérő mértékben érintené, az utasok többsége 10 százalékos árnövekedést érzékelne. Az MTI kérdésre válaszolva közölte: az új tarifa alkalmazása a költségvetés elfogadásától számítva 8 hét múlva várható.

Antali Károly kifejtette, hogy a legutóbbi, 2007. májusi tarifaemelés óta 16,6 százalékos emelésre lenne szükség ahhoz, hogy az akkori állapothoz hasonlóan fedezze a bevétel a költségeket.

A kormánybiztos megemlítette, hogy dolgoznak a kedvezményrendszer átalakításán. Annyi biztos, hogy a 65 év felettiek kedvezménye megmarad, továbbra is ingyen utazhatnak, de az összes többi kedvezmény változhat. Szeretnék elérni, hogy EU-konform módon rendeződjön a külföldieknek Magyarországon járó utazási kedvezmény. A Volán-társaságok esetében a közszolgáltatási szerződés 2016-ig történő meghosszabbításáról december 3-ig dönteni kell.

A közösségi közlekedés átalakításának eddigi eredményeiről szólva Antali Károly kitért arra, hogy felmérték a regionális vasúti pálya műszaki állapotát. Ezt követően minősítik az egyes vonalakat egy 1-6-os skálán, amit a szolgáltatások megrendelésekor figyelembe vesznek. Folyamatos az utasok átvándorlása a vasútról a közútra a helyközi közösségi közlekedésben. Az utóbbi időben havonta 1 százalékkal növekedett a buszokon utazók száma a vasút rovására.

Antali Károly hangsúlyozta, hogy az utasszám pontos felméréséhez elengedhetetlen a regisztrációs jegy bevezetése. A szolgáltatók felkészültségüktől függően eltérő időpontban vezetik be a regisztrációs jegyet 2010. január 1. és február 28. között, az utasok június 30-ig kapnak haladékot a regisztrációs jegy esetében, addig nem büntetik őket.

- MTI –

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes