14 év után ismét ingyenessé válhat a parkolás a fővárosban

Idén június 30-tól hatályát veszíti a fizetőparkolással kapcsolatos fővárosi önkormányzati rendelet. Ha az új kormány napirendjére tűzi a március közepén benyújtott törvényjavaslatot, a bliccelők megbüntetéséhez nem lesz elég az autójuk szélvédőjén úgynevezett mikuláscsomagot elhelyezni.

A parkolási pótdíj befizetésére kötelezetteket a még el nem fogadott törvényjavaslat értelmében a mikuláscsomagon kívül tértivevényes levélben is értesíteni kell majd fizetési kötelezettségükről. Ráadásul az autósoknak a levél kézhezvételétől számított 15 napon belül lenne lehetőségük a büntetési alapdíj befizetésére.
Tóth József, a Magyar Parkolási Szövetség elnöke szerint azonban kár lenne arra számítani, hogy ez csökkenteni fogja a pótdíjak mértékét. "A lépést a többi autós érdekeit sértőnek tartjuk, hiszen a kedvezményes pótdíjtarifa megszűnik. Magyarán drágább lesz a büntetés annak, aki a pótdíjat időben befizette" – mondta.

Tóth József szerint elenyésző azoknak az autósoknak a száma, akik az autójuk ablaktörlőlapátja alá erősített mikuláscsomag elvesztésére hivatkozva mulasztják el a pótdíj befizetését. Hozzátette, hogy a törvényjavaslat elfogadása esetén azért is szükség lenne az alappótdíj mértékének a növelésére, mert a parkolási társaságok megemelkedett költségeit nem lehetne a parkolási díjakba beépíteni.
A tértivevény fölösleges költség lenne, vélekedett. S ha ezt mégis így fogadják el, tette hozzá, akkor a költségek értelemszerűen megjelennek az üzemeltetőknél, akik majd azt a peres eljárásban megpróbálják érvényesíteni. "Szakmailag hibás lenne a pótdíjbehajtásnak esetleges költségeit a parkolási díjban érvényesíteni, erről szó nincsen" – hangsúlyozta.

Egy tavaly novemberi alkotmánybírósági döntés értelmében alkotmányellenes, hogy a díjszabást és a pótdíjazás mértékét is az ebben gazdaságilag érdekelt közgyűlés állapíthatja meg. Ennek megfelelően a törvényjavaslat elfogadása nem vonhatja maga után a parkolási díjak és pótdíjak növekedését – véli Legin István.
Az Emberibb Parkolásért Mozgalom alelnöke szerint jó esély van arra, hogy a parkolási rend új, az alkotmányossági követelményeknek is megfelelő szabályozása nem fog elkészülni a június 30-i határidőig. Ez esetben július 1-től 14 év után ismét ingyenessé válhat a parkolás Budapesten.

 

Forrás: inforadio.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes