100 ezer magyar veszthette el a munkáját a recesszió miatt

A magyar gazdaság teljesítménye az idén 6,5 százalék körüli mértékben esik, a külső egyensúly látványosan javul, a belső pedig megfelel a nemzetközi követelményeknek, a recesszió mélypontja a harmadik negyedévben várható, gyors kilábalás azonban sehol sem valószínű – áll a GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzésében.

Az államháztartás egyensúlyi helyzete csaknem 350 milliárd forinttal lesz kedvezőtlenebb az eredetileg tervezettnél. Ez az európai módszertan szerint mintegy a GDP 3,8 százalékát kitevő hiányt jelent. A külső finanszírozási igény 2 milliárd euróra, a GDP 2,2 százalékára csökken, amelyet az IMF-EU hitelkeret finanszíroz.
A foglalkoztatási és bérfolyamatok fokozatosan alkalmazkodnak a recesszióhoz. Az elbocsátásokról nincs statisztika, de azok bizonyosan bőven 100 ezer feletti dolgozót érintettek, eleinte főleg a feldolgozóipari exportszektorokban, később a nagy és közepes szolgáltató cégeknél is. Egy részük külföldi, ők többségben hazamentek, másik részük elhelyezkedett, illetve nyugdíjba ment. 2009. március-májusban a foglalkoztatottak száma csaknem 78 ezerrel volt kevesebb, mint egy éve. A munkanélküliségi ráta egyelőre 9,9 százalékon tetőzött, majd szezonális okokból 9,8 százalékra csökkent, de az év során még emelkedése várható.

A cikk részletei –>

- mfor.hu -

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes