Záhony: sínen vagyunk

Fontos állomásához érkezett a záhonyi térség komplex gazdaságfejlesztési programja. A ma délben befejeződött szakmai találkozón a résztvevők megállapodtak a helyi lakosságot közvetlenül is érintő belső úthálózat rekonstrukciójáról.

Záhony: sínen vagyunk

Nagyszabású vasútvonal-rekonstrukció és útépítés Záhony térségében

Fontos állomásához érkezett a záhonyi térség komplex gazdaságfejlesztési programja. A ma délben befejeződött szakmai találkozón a résztvevők megállapodtak a helyi lakosságot közvetlenül is érintő belső úthálózat rekonstrukciójáról.

Újabb fontos döntés született a kormány záhonyi térséget érintő komplex gazdaságfejlesztési programjának, döntően az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében finanszírozott a belső közúthálózatot érintő kérdésben. A Záhonyban megrendezett szakmai kooperáción a projektgazda Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt., az állami úthálózatot kezelő Magyar Közút Kht., az érintett önkormányzatok (Záhony, Tiszabezdéd, Tuzsér, Komoró és Fényeslitke), valamint az építési engedélyt a későbbiekben kiadó közlekedési hatóság képviselői szakmai vitán választották ki a közbeszerzésen nyertes RODEN Kft. tervei közül a legmegfelelőbb változatot, amely aztán további tervezés során kerül véglegesítésre.

Ezzel a döntéssel új lendületet kap a kormány korábbi határozatai alapján elkezdődött komplex gazdaságfejlesztési program, amelynek kiemelten fontos része a térség belső közúti és vasúti infrastruktúrájának rendbetétele és átalakítása.

A Közlekedési Operatív Program keretében 100 százalékban európai uniós támogatással megvalósuló rekonstrukció során többek közt teljes felújításra kerül a teljesen leromlott állapotú széles nyomtávú vasúti hálózat mintegy 38 km-es gerince, valamint részben a jelenlegi utak felhasználásával, részben pedig új, településelkerülő útszakaszok megépítésével a Záhony-zsurki út és Fényeslitke közötti észak-déli útszakasz. (Ez utóbbi a vasutat különszintben keresztező bekötéssel kapcsolódik be a 4. számú főútba). A kialakításra kerülő új útvonal több problémát is orvosol: 1. a jövőben javítja a már meglévő, illetve a jövőben betelepülő munkahelyek, új vállalkozások elérhetőségét, 2. lehetővé teszi, hogy az érintett településeket átszelő utakról ki lehessen tiltani a nehéz teherforgalmat, 3. jelentősen javítja majd a települések környezeti állapotát.

A komplex program keretében nem csak infrastrukturális beruházások valósulnak meg, hanem pályázati rendszerben támogatásra kerülnek a térség kis- középvállalkozásai, és számos olyan oktatási és képzési program is elindul, amelynek célja a térségben található szabad munkaerő át- és továbbképzése.

A tervek szerint az út-, és vasútépítési munkák jövő év kora tavaszán indulnak és jelentős részük 2010 végéig befejeződik.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes