Zajdíj kerülhet a autópályák használati díjába

Második olvasatban elfogadta kedden az Euromatrica-irányelv módosítását az Európai Parlament közlekedési szakbizottsága, megnyitva az utat azelőtt, hogy a nehézgépjárművek autópálya díjaiba a jövőben a zajkeltéssel és a légszennyezéssel kapcsolatos költségek is bekerüljenek.

Új szakaszba lépett tegnap az Euromatrica-irányelv körül több éve jogalkotási fronton zajló küzdelem, amikor az Európai Parlament közlekedési és turisztikai szakbizottsága rábólintott a jogszabály második olvasatára, újra a Tanács térfelére továbbítva a labdát.

A parlamenti jelentést gondozó El Hadraoui képviselő sajtótájékoztatóján úgy vélte, hogy az EP a második olvasatban pragmatikus álláspontra helyezkedett, néhány ponton javítva a Tanács közös álláspontján, ugyanakkor
tartózkodva a forradalmi változtatásoktól, amelyek úgysem élveznének támogatást a Tanácsban.

Az Európai Parlament a Tanácshoz hasonlóan elfogadta, hogy a direktíva módosításával az autópálya infrastruktúra használatának költségeibe a jövőben a légszennyezéssel és a zajártalommal összefüggő költségek is bekerüljenek. Elvetette ugyanakkor a Bizottságnak azt a javaslatát, hogy a dugódíjakat is direktbe építsék bele azokba az útdíjakba, amelyeket ezután a nehézgépjárműveknek felszámolnak.

 

A cikk részletei->

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes