XV. Közúti Közlekedési Környezetvédelmi Akció 2011. szeptember 19-23.

Budapest- Debrecen – Győr – Szeged

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával idén is folytatódik a 14 éve megkezdett Közúti Közlekedési Környezetvédelmi Akció sorozat – tájékoztatott a Közlekedéstudományi Intézet.

 

A Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. által szervezett, az Európai Mobilitási Héthez kapcsolódó akció célja a figyelem felhívása a környezetbarát, energiatakarékos autózás fontosságára, valamint a gépkocsi állomány jellemző állapotának, az állapot változásának vizsgálata és értékelése, amelyet a hatályos környezetvédelmi előírásoknak megfelelő, közúti mérésekkel végeznek el.

Az Akció keretében, öt napon keresztül, az ország négy városában, naponta változó helyen, az illetékes Közlekedési Felügyeletek 12 db közúti környezetvédelmi ellenőrzésekre alkalmas gépkocsival mintegy 1500-1700 mérést végeznek.

A megfelelő környezetvédelmi állapotú gépkocsik vezetői szimbolikus ajándékot kapnak, a rendkívül rossz állapotú gépkocsival közlekedők pedig nem kerülik el a büntetést. A statisztika szerint a járművek műszaki megvizsgálásába integrált környezetvédelmi felülvizsgálat keretében a gépkocsik 98-99 %-a „javítás nélkül megfelel" minősítést kap.
Ezzel szemben az elmúlt években rendezett akciók szerint a megfelelő gépkocsik aránya 50-90 % között változott. A gépjármű állomány korszerűsödése, a környezetvédelmi szabályozó rendszer, és a rendszerben – többek között az Akciók segítségével – végrehajtott fejlesztések hatékonyságát igazolja, hogy a megfelelő állapotú gépkocsik részaránya az évek során 90 % fölé nőtt. Amíg a 90-es évek végén minden második gépkocsi volt megfelelő, addig ma 10-ből 9 gépkocsi van előírásszerű környezetvédelmi állapotban.

Az Akciót a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Vidékfejlesztési Minisztériummal, és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériummal együttműködve kezdeményezi, támogatja. Az akció szervezője a Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft., Zöld Autó Központ-ja. A közúti ellenőrzések szakmai felügyeletét a Nemzeti Közlekedési Hatóság látja el. A méréseket a megyei Közlekedési Felügyeletek, és a Fővárosi Levegőtisztaságvédelmi Kft végzi. Az Akció-val kapcsolatos információk, napi eredmények, értékelések szeptember 20-tól a http://www.muszakivizsga-auto.hu/akciok/akcio2011.html címen (a 2010-es Akció eredménye ahttp://www.muszakivizsga-uto.hu/akciok/akcio2010/10pentek.html lapon) olvasható. A 2011 évi Akció naponkénti mérési helyeit, az emissziós radar alkalmazásának helyét ( sárga háttér) a mellékelt táblázat mutatja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: integratorforum.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes