Éves csúccsal ünnepel a forint

Hétfő délután éves csúcsra, 265 alá erősödött a magyar deviza az euróval szemben a bankközi devizapiacon. Azaz miközben mi ünnepeltünk, a nemzetközi befektetők vették a hazai fizetőeszközt, utoljára 2008 decemberében kellett ennél kevesebbet adni egy euróért.

264,52 forintot kellett adni egy euróért hétfő délután, ez bő fél százalékkal volt alacsonyabb a pénteki árfolyamnál. A dollárral szemben 195,60-ig kapaszkodott a hazai deviza, a svájci frankért pedig 184,92 forintot kellett fizetni. Ha a forint tartósan 265 alatt tud maradni, akkor azzal egy fontos ellenállást győzne le az árfolyam, az elmúlt hónapokban többször is közel állt már a lélektani szint áttöréséhez a hazai fizetőeszköz, azonban 266-267 körül rendre elakadt az erősödés.

Azt érdemes hozzátenni, hogy az ünnepnap miatt hazánkban nincs kereskedés, csak a nemzetközi befektetők mozgatják az árfolyamot. Éppen ezért a szokásosnál jóval nagyobb kilengések lehetnek ilyenkor az árfolyamban a kisebb likviditás miatt.
Azért is meglepő kicsit a forint ereje, mert a régiós devizák inkább a gyengülés irányába hajlanak: a lengyel zloty 3,8936-nál állt délután az euróval szemben, a cseh korona pedig 25,483-nál volt a közös európai valuta ellenében.
A nemzetközi devizapiacokon a legfontosabb esemény továbbra is az esetleges görög mentőcsomag további sorsa. Az euró kismértékben gyengült hétfőn a dollárral szemben, 1,3699-nél állt az árfolyam. A görögök megmentésével kapcsolatban a hétvégén erősödtek fel ismét a találgatások.
Több újságíró is úgy értesült, hogy az EU pénzügyminisztereinek hétfői ülésén döntés születhet a mentőcsomagról, azonban ezt a német pénzügyminiszter szóvivője cáfolta. Az Európai Bizottság kész arra, hogy javaslatot terjesszen elő, miként lehetne pénzügyi segítséget nyújtani Görögországnak – közölte hétfőn Olli Renhn gazdasági és pénzügyi EU-biztos.
Az euróövezet országainak pénzügyminiszterei – az úgynevezett euróklub tagjai – hétfő este, majd az unió összes tagállamának pénzügyminiszterei kedden tanácskoznak Brüsszelben. A fenti információkból is az látszik, hogy még órákkal az ülés előtt is teljesen áttekinthetetlen volt, vajon megállapodnak-e Görögország valamilyen közös megtámogatását célzó tervben az euróval fizető országok képviselői.
A fentiekből az látszik, hogy a bizonytalan nemzetközi hangulat egyelőre nem támogatja a forint "szárnyalását", ezek alapján pedig könnyen lehet, hogy nem lesz tartós a 265 alatti árfolyam. Ugyanakkor a görög csomaggal kapcsolatos bizonytalanság akár pozitív irányban is eldőlhet, az pedig további muníciót adna a magyar devizának is.

A cikk részletei->

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes