Versenytársat kap az E.ON magyar gáztárolója

Folyik az MMBF Földgáztároló Zrt. 700 millió köbméteres kereskedelmi létesítményének feltöltése, ami őszre fejeződik be – írja Világgazdaság a pénteki lapszámban Gáti Istvánra, a társaság vezérigazgatójára hivatkozva.

A cég a 4,8 milliárd köbméter kapacitású E.ON Földgáz Storage Zrt.-nek támaszt versenyt. A lap emlékeztet arra, hogy egymilliárd köbméter kapacitással új szereplő lép majd a piacra: a Déli Áramlat gázvezeték-beruházáshoz kapcsolódó Pusztaföldvár Gáztároló Zrt.-t idén februárban jegyezték be.

Gáti István tájékoztatása szerint a kereskedelmi tárolás az MMBF két tevékenységét egészíti ki: a biztonsági tárolást és – az egyik tulajdonosán keresztül – a szénhidrogén-termelést. Az 1,2 milliárd köbméteres stratégiai biztonsági tárolót tavaly adták át. A biztonsági készlet tulajdonosa a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ), amely jelenleg köbméterenként 1,87 forint készletezési hozzájárulást kap a tagjaitól. A Világgazdaság emlékeztet arra, hogy az MMBF-et sok támadás érte amiatt, hogy túl drágán, összesen 150 milliárd forintért építette ki az összesen 1,9 milliárd köbméteres földgáztárolót.

A társaság életében a jövő év végén változás következhet be – írja a Világgazdaság -, mert a gáztermelés már nem szerepel a tervekben. Olajat és kondenzátumot felhoz az MMBF, amíg az nyereséget ígér. Az évi néhány tízezer tonnás termelés 1967-ben indult, és a munka 100-150 kúton folyik.

Forrás: MTI/Menedzsment Fórum

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes