Versenyben az osztrák államvasút és a GYSEV

gysev2Egymás vetélytársaivá válhatnak az osztrák államvasút és a magyar-osztrák GYSEV áruszállító cégei. A nemrég még harmonikusan együttműködő vállalkozásokat uniós határozat fordíthatja szembe egymással – írja a HVG.

"Én voltam az első, és feltehetően az utolsó osztrák vezérigazgató a GYSEV élén" – jelentette ki Székely Csaba a HVG-nek, három héttel ezelőtti leváltását követően. A magyar származású, de Ausztriában felnevelkedett, 59 esztendős Székely újságírói munkásságát követően több osztrák közlekedési miniszter mellett szóvivősködött 1996-ig, azóta tagja a Kelet-Ausztriában és Nyugat-Magyarországon működő Győr-Sopron- Ebenfurti Vasút igazgatótanácsának. Székelyt 2007-ben emelték a vezérigazgatói székbe, leváltását követően a GYSEV ausztriai – bécsi és vulkapordányi – egységeit irányítja. A 65,6 százalékban magyar állami tulajdonú GYSEV-nél a teljes magyar vezetést lecserélték, az osztrák felügyelőbizottsági, igazgatósági posztokat – Székelyét kivéve – viszont érintetlenül hagyták. A vállalkozás új vezérigazgatója, az elnöki posztot is megöröklő Dávid Ilona a MÁV könyveléséről került a GYSEV élére, a távozó vezér szerint az osztrákok a júliusi közgyűlésen hallották először a nevét, mások közösségi portálokon kutatták kapcsolatait.

Az osztrák infrastrukturális tárca 2009 augusztusának végére ígérte, hogy 2 millió euró készpénz befizetésével követi a tőkeemelést, de ezt mindmáig elmulasztotta, mint ahogyan azt a 14,5 millió eurós fejlesztési összeget sem szabadította fel, amelyet az unió a kohéziós alapból fizetett volna a Sopron-Szombathely-Szentgotthárd vonal korszerűsítésére.

A tervek szerint már idén július 1-jén be kellett volna fejeződnie a GYSEV-nél az árufuvarozási részleg átalakításának. A budapesti GYSEV Cargo AG és a leányát jelentő vulkapordányi Raaber Bahn Cargo GmbH önállósodása osztrák engedélyek hiánya miatt csúszik. Kétségtelen, hogy az új áruszállítási vállalkozás immár konkurense az RCA-RCH duónak. "A vasúti fuvarozás liberalizálásával nem lett nagyobb a torta" – fogalmaz egy régi vasutas -, a kérdés így az, hogy a két fél az együttműködést vagy a szembenállást választja-e." A bécsi infrastruktúra-minisztérium kettős érzelmeit mutatja, hogy nem egy GYSEV-közgyűlésen az ÖBB ügyvédeivel képviseltette magát.

Forrás: magyarkozlekedes.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes