Van-e élet az adószám felfüggesztése után?

Egyre több cég adószámát függeszti fel vagy törli az adóhatóság. Annak ellenére, hogy a szankcionált cég nem igényelhet vissza áfát és az adótúlfizetés visszatérítését sem kérheti, sokan nem is reagálnak az NAV felszólító levelére. Az adóhatóság tapasztalatai szerint az adószám-felfüggesztések háromnegyede kényszerelszámolással folytatódik.

Ajánlatos az üzleti partner kiválasztásakor, valamint egy üzlet megkötése előtt utána nézni, vajon a másik fél mennyire megbízható. A partnerrel kapcsolatos tudnivalók között szerepel az is, hogy érte-e a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) részéről olyan jellegű elmarasztalás, amely az adószám felfüggesztéséhez vezetett.  A szóban forgó szankció nem feltétlenül jelez főben járó bűnt, ám nem árt odafigyelni arra, milyen vétségek is állhatnak az NAV intézkedése mögött.

A jogszabály szerint a NAV az adószám alkalmazását több esetben is felfüggesztheti. A szankció akkor alkalmazható, ha a cég nem elérhető a hatóság számára, a levelek a címről többször is visszajönnek, a cég nem lelhető fel a székhelyén, képviselőjét az adóhatósághoz nem jelentették be, vagy nem érhető utol a megadott elérhetőségeken. (Netán nem is létezik.) Ugyanilyen eredményre vezet, ha a cég bevallásai egy évnél hosszabb ideje nincsenek benyújtva, vagy a bevallott adót több mint egy éve nem fizették be. Az adószámot akkor is felfüggesztik, amikor a 60 napos üzletlezárást, a tevékenység 60 napos szüneteltetését másodízben rendelik el. Végül, az elektronikus beszámoló közzétételének elmulasztása is az adószám felfüggesztését vonja maga után. Az adóhatóság az adószám alkalmazásának felfüggesztéséről határozattal dönt, a határozat elleni fellebbezést a közléstől számított 15 napon belül lehet előterjeszteni.

 

Amikor valaki üzleti kapcsolatba lép egy olyan céggel, amelyiknek felfüggesztették az adószámát, arra kell figyelni, hogy a befogadott számla áfája levonható legyen, a számla a vevő nevére szóljon, s hiteles legyen. A vevő esetében ugyanis nem változik az adólevonási jog.

A szankcióval érintett társaság helyzete már bonyolultabb. Az adószám felfüggesztésének ideje alatt ugyanis korlátozottak az adószámától megfosztott vállalkozó lehetőségei.  A kijelölt időszak alatt a benyújtott áfa-bevallásokban adót sem levonni, sem visszaigényelni nem lehet. Továbbá a régebbi, de még be nem vallott beszerzési számlák áfáját sem lehet megúszni. S, hogy a büntetés következetes és teljes körű legyen, a korábbi időszakok görgetett, levonható áfája sem vehető figyelembe, ahogyan a folyamatban lévő kiutalásokat is leállítja az adóhatóság.

A befizetéseket illetően azonban nincs ilyen jellegű kiesés. Sőt! A felfüggesztett adószám tulajdonosának a szankció ideje alatt benyújtott bevallásokban a teljes fizetendő adót le kell róni, abban nem lehetnek csökkentő tételek. Amennyiben végül a pozitív forgatókönyvnek megfelelően zárul a felfüggesztéses történet – vagyis határozat születik a szankció megszüntetéséről –, akkor a soron következő bevallásában már szerepeltethető levonható adót, illetve előző időszakról áthozott csökkentő tétel, ám vissza még nem lehet igényelni. (Természetesen, ha törlik a vállalkozás adószámát, a levonási jog is elvész.)

Budapesten működik a legtöbb érintett vállalkozás

Az eddig felfüggesztett adószámok 43,6 százaléka Budapestre, 10,5 százaléka Pest megyére jut. A fővárosban több mint 32 ezer, Pest megyében pedig 8700 cég adószámának felfüggesztéséről döntött a hatóság. A megyéket illetően, a feketelista.hu szerint – leginkább a gazdaságilag nehéz helyzetben lévő régiókat érintette az intézkedés; Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legmagasabb az arány, ahol több mint 4400, és Bács-Kiskun megyében, ahol mintegy 3400 cég adószámának felfüggesztéséről döntött az adóhatóság. Háromezernél több Fejér megyei és Szabolcs-Szatmár megyei cég esetében hozott hasonló határozatot az adóhivatal. A nagyobb városokat illetően: Miskolcé a kétes értékű vezetés, ahol több mint 1800 cég adószámát függesztették fel, utána Debrecen következik mintegy 1500, Győr 1242, Nyíregyháza 1170, Pécs 1011 és Szeged 820 céggel.

Az utóbbi hónapokban feltűnően sok cég adószámát függesztette fel vagy törölte az adóhatóság. A feketelista.huportál összesítése szerint 2006 decemberétől – az adóhatóság azóta élhet ezzel az eszközzel – napjainkig összesen több mint 82 ezer cég jutott erre a sorsra. Míg azonban 2007 és 2009 között évente átlagosan csak tízezer cég adószámát függesztették fel, addig 2010-ben több mint 37 ezer vállalkozás neve mellől, idén pedig már az első negyedévben több mint 23 ezer társaság neve mellől törölték az adószámot. Ez elsősorban annak következménye, hogy 2010-től már minden olyan cég adószámát is fel függeszteni, amelyek a számviteli beszámolójukat nem teszik közzé a Cégközlönyben. (A hozzávetőleg 700 ezer hazai vállalkozás közül 420 ezer kötelezett a számviteli beszámoló elektronikus letétbe helyezésére és közzétételére). Az adóhivatalnak emiatt tavaly több mint 120 ezer felszólítást kellett kiküldenie ez ügyben a mulasztók címére, a felszólító levelekre viszont alig több mint húszezer társaság pótolta a hiányokat.

Akik nem válaszolnak a NAV felszólítására, meglehet, hogy meg sem kapták a küldeményt. Pedig a jogszabály szerint, amennyiben a vállalkozás a felfüggesztés 60 napja alatt sem teljesíti a beszámoló közzétételi kötelezettségét, az adóhatóság kezdeményezi a cég megszűntnek nyilvánítását a cégbíróságnál.

Az adóhatóság tapasztalatai szerint az adószám-felfüggesztések háromnegyede kényszerelszámolással folytatódik. Amennyiben a cég rendelkezik elegendő vagyonnal, akkor a végelszámoló a hitelezőket az eljárás folyamán kielégíti, és a céget végül törlik. Amennyiben viszont a vagyon nem nyújt kellő fedezetet, a végelszámolónak felszámolást kell kezdeményeznie. Ilyen esetekben azonban már köztudottan kicsi az esélye annak, hogy a hoppon maradt adósok bármit is lássanak a pénzükből.

Éppen emiatt valamennyi adózónak lehet ajánlani, hogy akár önmaga, akár az üzleti partnere miatt időnként nézzen utána, minden rendben van-e az adószámával. A cégjegyzékben valamennyi cég esetében jelzik az adószám (közösségi adószám) felfüggesztését, annak megszüntetését, az adószám törlését, illetve e határozatok megsemmisítését vagy hatályon kívül helyezését, továbbá a határozat jogerőre emelkedésének napját.

Amennyiben az adószám felfüggesztésének kezdete utáni 30 napon belül a felszámolás, végelszámolás alatt nem álló adózó elleni szankciót a NAV nem szüntette meg, az adóhatóság az adószámot határozattal törli. (A határozat a közösségi adószámra is vonatkozik.) Az adószám törlésével az adózó azonban csak adójogilag szűnik meg, cégjogi értelemben a vállalkozás kivezetéséről az adóhatóság nem dönthet.

A procedúra persze kedvező fordulatot is vehet és „happy end”-del érhet véget akkor, ha a NAV megállapítja, hogy a felfüggesztés elrendelésének oka megszűnt, s határoz annak megszűntetéséről. Ez bekövetkezhet a szankcióval érintett adózó kérelme nyomán, vagy egyszerűen azért, mert kiderül, hogy megszűnt az adószám felfüggesztésének oka.

forrás: hvg.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes