Uniós támogatásból fejleszt a GYSEV Zrt.

Aláírták szeptember 15-én az „Intermodális közlekedési rendszer fejlesztése a Szombathely-Szentgotthárd GYSEV vonal térségben” című projekt támogatási szerződését Az uniós forrásból megvalósuló beruházás összköltsége 626 millió forint, ebből pályázaton 532 millió forintot nyert a GYSEV Zrt.

Dávid Ilona, a részvénytársaság elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a többféle közlekedési eszközt és módot kombináló pályázat nemcsak a GYSEV életében jelent mérföldkövet, hanem reményei szerint az érintett kilenc település hétköznapjaiban is. „Minden fejlesztésünknek – így ennek a projektnek is – az a célja, hogy a GYSEV korszerűbb, az utasok igényeinek jobban megfelelő vasúti szolgáltatásokat tudjon nyújtani. Az a szándékunk, hogy a beruházásaink végeztével a teljes GYSEV vonalon a jelenlegi 60-80 kilométerről 120 km/h-ra emelkedjen a pálya sebessége, a menetidő csökkenjen. Abban bízunk, hogy az ilyen és ehhez hasonló korszerűsítésekkel hozzá tudunk járulni ahhoz, hogy az utazó közönség minél nagyobb számban visszatérjen a vasúthoz, a leginkább környezetkímélő közlekedési formához. Jobb, kényelmesebb, biztonságosabb közlekedést, kényelmesebb fel- és leszállást, barátságosabb és korszerűbb állomásépületeket szeretnénk létrehozni.

A jelenleg induló beruházás célja: a közösségi közlekedés feltételeinek megteremtésén túl, a közösségi közlekedésben résztvevők minőségi kiszolgálása, a közlekedési módok közötti átjárhatóság biztosítása. Fontos tényezőként kezeli a projekt az egyes állomásokon a lakosság közlekedési eszközeinek elhelyezését addig, amíg utasaink egy másik közlekedési eszközt vesznek igénybe. A projekt illeszkedik a fejlesztésbe bevont helységek fejlesztési stratégiájával, a Vasi Volán fejlesztési terveivel és nem utolsó sorban az új kormányzati irányelvként megjelölt vasútfejlesztéssel is. A fejlesztésben érintett kilenc helység: Szombathely, Egyházasrádóc, Körmend és Körmend-Horvátnádalja, Rátót, Rönök, Balogunyom, Csákánydoroszló, Csörötnek, Szentgotthárd. A közösségi közlekedés kezdeti lépéséhez kapcsolódó fejlesztésünk három nagy csoportba sorolható:
1./ gépkocsi parkolók, kerékpártárolók, buszöblök, buszfordulók, buszvárók kialakítása a vasútállomások térségében,
2./ Körmenden egy intermodális közlekedési csomópont kialakítása, amely magába foglalja egy gyalogos aluljáró kiépítését, a vasútállomás várótermének felújításával  közös volán-vasút menetjegypénztár, közös információs iroda és közös utas-tájékoztatás kialakítását.
3./ Fontos kezdeti lépésnek tekintjük a közösségi közlekedés kialakításához a régióra vonatkoztatott Közlekedési Szövetség első tanulmány tervének elkészítését, amely alapot kell, hogy biztosítson a régióban a közlekedés fejlesztés reformjára.

A fentiekhez hozzátartozik a Körmend vasútállomáson kiépítendő volán buszpályaudvar, amit konzorciumban a Vasi Volán Zrt – vel építünk meg.
Mindenképpen szeretném kihangsúlyozni, hogy a GYSEV partnereket talált az illetékes önkormányzatok és a Vasi Volán Zrt vezetésében a feladatok végrehajtásához.” – mondta az elnök-vezérigazgató.

Schváb Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedési helyettes államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy egy vasútbarát kormányt képviselt az ünnepségen, amely vissza akarja adni a vasúti közlekedésnek azt, amit az elmúlt évek során, hibás döntések alapján elvettek tőle.
Kijelentette, hogy a kormány összhangot kíván teremteni a közösségi közlekedés szereplői között, harmonizálva a térségek ezen szolgáltatásait. Ebben a törekvésben a GYSEV Zrt.-nek kiemelt szerep jut, amelyet a kormány elkötelezett módon kíván erősíteni.

Forrás: magyarkozlekedes.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes