Uniós „álmok” a vasútról

Egységes, belső akadályoktól mentes európai piacot vizionál 2050-re Siim Kallas közlekedési biztos – írja a Világgazdaság.
A teljesen egységes belső piachoz vezető lépésként értékelte a vasúti közlekedésre vonatkozó irányelvcsomagról szóló javaslatot az uniós közlekedési biztos.

Siim Kallas tegnapi beszédében kifejtette, hogy versenyképes és belső akadályoktól mentes uniós vasúti piacról álmodik, amelynek 2050-ig kellene kiépülnie. A biztos – a hivatalos uniós ideológiával összhangban – elsődleges szerepet tulajdonított a magánvállalkozások és a verseny szerepének a szolgáltatási színvonal javítása kapcsán. A még pénteken bemutatott javaslatcsomag ugyanakkor többek szerint a nagy tagállamok erős lobbitevékenységének hatása alatt született.

Az európai vasúti szállítás terén még mindig uralkodó nemzetállami struktúrák elavultak, és akadályozzák a versenyképesség javulását az EU közlekedési szektorában – fogalmazott Berlinben tartott beszédében Kallas. Kallas még 2012 vége előtt publikálni kívánja azt az uniós jogszabályjavaslatot, amely a teherszállítás után az utasforgalom piacát is hozzáférhetővé tenné az egyes nemzeti piacokon a külföldi vetélytársak számára. Elméletileg már az áru- és a személyforgalom piacát is meg kellett volna nyitni a tagállamoknak, de a gyakorlatban csak néhány ország, így Nagy-Britannia és Németország tette meg ezt. Az Európai Bizottság és az Európai Parlament berkeiben ugyanakkor nyílt titoknak számít, hogy a pénteken közzétett javaslat sokkal „puhábbra” sikeredett az eredetinél, amennyiben nem érinti érdemben a gördülőállomány és a hálózat üzemeltetésének szigorúbb szétválasztását.

Forrás: magyarkozlekedes.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes