Uniós szabadalmi rendszer: megállapodtak az EU-miniszterek

Megállapodtak az európai uniós tagországok versenyképességi ügyekért felelős miniszterei hétfőn azokról a jogszabályjavaslatokról, amelyek hatályba lépése után az EU-ban létrejön az egységes szabadalmi rendszer.

A csütörtökön befejeződő magyar EU-elnökség irányítása alatt született megállapodással létrejött javaslatokat még egyeztetni kell az Európai Parlamenttel. A jogszabályok végső jóváhagyására kedvező esetben az év végén kerülhet sor.

Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára az általa elnökölt luxembourgi ülésen elért megállapodást áttörésként értékelte, és hangoztatta, hogy ennek révén – több évtizedes vitát és előkészítést lezárva – egyszerűbb, olcsóbb és hatásosabb szabadalmi rendszer jöhet létre az unióban.
Michel Barnier, az Európai Bizottság felelőse bejelentette, hogy két év múlva várhatóan már a gyakorlatban is kiadhatók lesznek az első uniós szabadalmak.
A 27 EU-tagország közül 25 (Spanyolország és Olaszország kivételével valamennyi) már év elején megállapodott abban, hogy úgynevezett megerősített együttműködés keretében létrehozza az egységes európai szabadalmat.

A tagállamok most a végrehajtási szabályokról (eljárásrendről) és a fordítási rendszerről tárgyaltak és állapodtak meg. Hátravan még egy kérdés, a szabadalmakra vonatkozó bíráskodás, vitás kérdések rendezésének ügye, ezt a következő elnökség irányítása alatt, az EP-vel folytatott tárgyalásokkal párhuzamosan tárgyalják majd,
A találkozón minden felszólaló kiemelten méltatta a magyar EU-elnökség munkáját.

A cikk részletei->

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes