Újraindul a buszgyártás Kaposváron

Los Angeles közlekedési vállalata újabb 150 buszt rendel.

Március elején újraindul a gyártás a NABI autóbuszgyár kaposvári üzemében. A kaliforniai Los Angeles közlekedési vállalata újabb, 150 darabos megrendelést hív le a NABI-val 2008-ban megkötött keretszerződésből – közölte hétfőn a NABI. A megrendelésnek köszönhetően az üzem a teljes kapacitás elérését követően mintegy 200 főnek biztosít munkát.

Ahogy azt az iho.hu már megírta, tavaly Kalifornia állam pénzügyi nehézségei miatt Los Angeles szüneteltette autóbuszflottájának megújítását, ezért a NABI a kaposvári üzem termelésének felfüggesztésére kényszerült. Az amerikai nagyváros ebben az évben azonban folytatja tömegközlekedési rendszerének fejlesztését.

Az amerikai megrendelő már negyedik alkalommal él opciós megrendeléseinek lehívásával. Ezzel együtt már összesen csaknem kétezer kompozit, valamint a cég budapesti üzemében készülő acélvázas NABI autóbuszt működtet a Los Angeles-i közlekedési vállalat. A most megrendelt autóbuszok 45 láb – azaz 13,7 méter – hosszúak lesznek, és városi, illetve elővárosi viszonylatban teljesítenek majd szolgálatot.

A NABI kaposvári üzemében készül a világ egyetlen teljesen kompozit vázszerkezetű autóbusza, a NABI CompoBus®. A cég eddig több mint ötmilliárd forintot fordított a kaposvári üzem elindítására és különböző fejlesztésekre, amelyek eredményeképpen több mint 500 kompozit autóbusz–karosszériát gyártott és szállított le megrendelőinek. A kaposvári üzem tartós működésének érdekében a NABI további típusfejlesztéseket valósított meg 2011 során.

A NABI arról is tájékoztatott, hogy Budapesten működő üzeme bemutatta és előkészítette sorozatgyártásra az új NABI Sirius típuscsalád két tagját, a városi, illetve a helyközi autóbuszt. A NABI Sirius az európai típusbizonyítvány birtokában mind a magyar, mind az európai előírásoknak megfelel. Egyedi formaterve mellett környezetvédelmi szempontból is kiemelkedő adottságai vannak: a járművekbe szerelt hétliteres dízelmotor az EU5-ös normát túlteljesítő EEV besorolásnak is megfelel adalékanyag nélkül, amely csak várhatóan csak 2013-tól lesz kötelező az Európai Unió területén.

Forrás: IHO

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes