Újítások segítségével ellenőriznék a sofőröket

Az EU közúti szállításra vonatkozó szabályainak megváltoztatásának célja, hogy az „okos tachográfok” bevezetésével pontosan figyelemmel lehessen követni, hogy a sofőr mennyi időt tölt a kormány mögött.

Az utak biztonsága és a sofőrök munkakörülményeinek javítása érdekében az EU előírja, hogy a hivatásos sofőrök legfeljebb mennyit vezethetnek és legalább mennyi pihenőidő jár nekik. Az adatokat összegyűjtő tachométerekkel mintegy 6 millió buszt és teherautó van felszerelve. Az Európai Bizottság felmérése szerint 2009-ben az ellenőrzött járművek 9%-a sértette meg a sofőrök munkaidejére vonatkozó előírásokat, az esetek negyedénél pedig ezt a tachográfok manipulálásával valósították meg.
Az Európai Parlament által szorgalmazott új szabályok 2017-től élnének, és az integrált műholdas helymeghatározásnak köszönhetően kevesebb információt kellene manuálisan rögzíteni, és kevesebb úti ellenőrzésre lenne szükség. A tachográfok által rögzített adatokat más intelligens közlekedési rendszerek is fel tudnák használni.
A Bizottság tavaly júniusban tett javaslatot a tachográfok szabályozásának felülvizsgálatára az új technológiai lehetőségek teljes kihasználása érdekében.

Forrás: EUvonal

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes