Új szintre lép a magyar-ukrán stratégiai partnerség

A felek tárgyaltak a magyar–ukrán gazdasági, kereskedelmi, pénzügyi együttműködés elmélyítéséről.

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, a Magyar–Ukrán Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság (GEVB) magyar társelnöke részt vett a bizottság soros ülésén 2011. november 28–29-én, Odesszában. A kétnapos találkozón, amely során a miniszter tárgyalt Mikola Priszjazsnyuk ukrán kereskedelmi miniszterrel is, a felek a magyar-ukrán gazdasági, kereskedelmi, pénzügyi, infrastrukturális és technológiai együttműködés elmélyítéséről, élénkítéséről tárgyaltak. Az ülésen megegyezés született arról, hogy Mikola Azarov ukrán miniszterelnök 2012 elején Magyarországra látogat – tájékoztatta közleményben az ihót a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Az eseményt követő sajtótájékoztatón Fellegi Tamás kiemelt jelentőségű közös feladatként említette a magyar-ukrán határátkelőhelyek infrastrukturális fejlesztését, különösen Záhony-Csap térségében. A miniszter üdvözölte, hogy az ukrán fél szerint is mielőbb szükséges egy újabb, korlátozás nélküli közúti határátkelőhely kialakítása a magyar-ukrán határon. A tárcavezető megerősítette, hogy a közeljövőben kétoldalú egyeztetések kezdődnek az odavezető útszakaszok beruházásairól és további tervezési munkálatairól. Bejelentette továbbá, hogy kölcsönösen támogatták a Záhony-Horgasz vasúti árufuvarozási folyosó létrehozására vonatkozó szándéknyilatkozat mielőbbi aláírását is.

Fellegi Tamás kifejtette, hogy többek között a közút-rekonstrukciós projektekben, autópálya-építésekben lát reális esélyt a magyar részvételre.

Forrás: IHO

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes