Tudósítás – A(z intra) logisztika csúcstalálkozója Hannoverben META-újdonságok A CeMAT (Centr.f.MATERIALFLUSS) -on

Exkluzív interjú SZOMOR LÁSZLÓVAL, a ZENIT LOGISZTIKAI ESZKÖZÖK KERESKEDŐHÁZA Kft. igazgatójával, delegációvezetővel

A CeMAT intralogisztikai szakkiállítás és konferencia a világ e területen megjelenő rendezvényeinek első számú, legjelentősebb eseménye.
A legutóbbi, 2005-ben lebonyolított, súllyal már az intralogisztikát felvezető bemutató óta eltelt évek a globalizáció, az ellátási lánc(ok), a szabad áru-szolgáltatás-munkaerő áramlás miatt is beállt változások felerősítették a (logisztikai) szakágazat – különösen az intralogisztikai fejlesztések megvalósítási sebességét.
A hannoveri vásárváros – a HANNOVER MESSE – (a CeMAT 1982-óta létezik) hagyományaihoz híven – ezúttal is megfelelt a nemzetközi és a szakmai elvárásoknak, a specialisták reményeinek; ezekhez társult a város szívélyessége, szépsége.
Néhány jellemző adat a CeMAT-ról (2008):
- 1.100 kiállító,
- 35 országból,
- több mint 60,000 látogatóval,
- több mint 80.000 négyzetméteren…
A május 27-31-ig tartó CeMAT rendezvényei:
- "A logisztika jövője" – konferencia
- Nemzetközi CeMAT – Fórum
- Workshopok (folyamatosan)
- Job-Career-MARKT (munkaadók, vállalkozók, munkaerő, állásbörze)
- CAMPUS-INTRALOGISTIK (a jövő nemzedék képzése, pótlás-biztosítás)
Úgy tűnik, hogy a rendezvény a globális piaci mozgásokat tükrözte, az innováció fontosságát kiemelte és nagy vonalakban jelezte a ma logisztikai trendjét. A magyar szakemberek megjelenése és aktív bekapcsolódása a nemzetközi piaci mozgásokba, alátámasztotta azt a (kormánypolitikai) meggyőződést, hogy hazánk, mint a kelet-nyugat számára előnyös gazdasági erőtér, a nemzetközi áruáramlás geopontjain kiépített logisztikai (központjaival) rendszereivel lehet értékteremtő, növelő menedzsment. (jordániai-kínai áruelosztó, logisztikai központ igénye, stb.) Az elhangzott gondolatok előrebocsátásával kérdezem SZOMOR LÁSZLÓ igazgatót a hannoveri látogatás indítékairól:
- A CeMAT a legjelentősebb európai-szakmai seregszemléje a logisztikai rendszereknek és eszközöknek. A rendezvény új szolgáltatásokat és eszközöket, termékeket vonultat fel, pontos, elegáns kommunikációs eszközök alkalmazásával, katalógus, digitális megjelenítési eszközök, stb. (Fontos: a komplex rendszerek megjelentek, és megállapítható, hogy azok háttérvezénylése informatikai eszközökkel történik.)
- A kiállítók – netán – a látogatók összetétele változott-e a 2005-ös CeMAT óta?
- Válaszom: igen! T.i. számos távolkeleti cég és szakmabeli jelent meg a CeMAT-on. A VÉN EURÓPA persze óvatossággal tekint a sokszor nem igényes "keleti" kivitelezésre, mi, a magunk részéről nyitottak vagyunk az együttműködésre, de kooperáció esetében alaposan megvizsgálnánk és ellenőriznénk a technológiai fegyelmet, minőségi követelményeket.
- Talán ez a szemlélet tükrözi a ZENIT KERESKEDŐHÁZ stratégiáját a forgalmazásban?
- Igen. Kereskedőházunk elsősorban az igényes, sokoldalúan minőségbiztosított termékek értékesítésében érdekelt, természetesen versenyképes áron. Ezt az elvünket igazolják vissza szállítóink és megbízóink listái, amelyek főleg európai – német, svéd- gyárak neveit tartalmazzák.
- Az egyik, az említett cégtípusok közül – talán a legfontosabb – a META REGALBAU – amelytől nemrég díszplakettet is elnyert a Kereskedőház, milyen volumenben jelent meg a CeMAT-on?
- A META hagyományosan jelen van Hannoverben; attraktív, nagyvonalú stand – pavilon birtokosaként állványrendszereinek csaknem teljes vertikumát felvonultatta.
Újdonságai közül mégis kiemelkedik a gördíthető archív-állványrendszer – ezek irattári megoldásokat takarnak – sínre telepített görgőkocsikra kerül a polc-felépítmény, amely aztán kézi mozgatással irányítható. A META HIGH CLIP AKL (Aut.Kleinteillager) magaspolcos állvány, amely egy automata felrakógéppel kerül(het) leszállításra; szűkfolyosós rendszerű, kisebb térfogatú áruk, alkatrészek raktározására kiválóan alkalmas és egy szoftver által vezérelt berendezés mozgatja, elhelyezi és egy új tárolóhelyre szállítja a polcokon tárolódobozokban elhelyezett alkatrészeket, termékeket… Idő – és költségmegtakarító, biztonságos megoldás az AKL – szisztéma!
- Új(abb) kapcsolatok?
- Több új potenciális partnerrel, szállítóval tárgyaltunk. Az árucsoportokról annyit, hogy a kerékpártárolóktól az ütközés-védő állványokig, csarnokfalig, páternoszter-rendszerektől a mobil alvázakig, a raktárirányító szoftverig minden (keresett) termék lehet bővítő eleme a ZENIT KERESKEDŐHÁZ kínálati palettájának. A felkínált programbővítés analizálás stádiumában van, mind a piaci igények, mind a(z ajánlatok) szállítási feltételek vonalán.
- Igazgató úr említette, hogy a CeMAT rendezvény ideje alatt szerencsésen – éppen egy esélyes hazai tender-részvétel műszaki ajánlatának az egyeztetése volt napirenden a META-REGALBAU műszaki menedzsmentjével; persze a budapesti, székhelyen dolgozó munkatársak állandó kontaktusa mellett.
- Igen. A véletlen úgy hozta, hogy a MAGYAR TELEVÍZIÓ új székház archív-központjának versenytárgyalási anyagát koordináltuk a META mérnökeivel; kemény, mindenre kiterjedő egyeztetés után – úgy tűnik – kedvező visszajelzést kaptunk az említett székházat (MTV) építő részvénytársaságtól, a MARKET ÉPÍTŐ Zrt.-től.
- Milyen az ajánlatuk tartalma? Mit nyújtanak?
- Az MTV számára ajánlott archiv-polcos-állványrendszerek: könyvek, iratok, filmek, videok stb. tárolására alkalmas. A technikai-műszaki egyeztetés már korábban megtörtént. A megbízás a megrendelő részéről – a versenyképes műszaki, szállítási és más kedvező paramétereinknek köszönhetően- még itt, Hannoverben, a CeMAT ideje alatt – eljutott a ZENIT KERESKEDŐHÁZ-hoz, a tervezési, kivitelezési és; üzembehelyezési munkálatokra. Mondanom sem kell: a feladat komoly; kemény, összehangolt munkát igényel mind a META-REGALBAU számára, mind a ZENIT számára egyaránt. Hangsúlyozom, hogy referencia és reputáció értéke van az említett rendelésteljesítésnek; ezt mindenki, aki a témakörben közreműködik, pontosan felismerte.
- Összefoglalná a CeMAT jelentőségét?
- Ha az egyéb logisztikai rendezvényeket tekintem – különösen – ha a hazai kínálatot vizsgálom – azok úgy aránylanak a CeMat-hoz – sportnyelven szólva – mint a magyar labdarúgó bajnoksághoz a Bajnokok Ligája mérkőzései… De komolyra fordítva a szót, összességében úgy tűnik, helyes volt a megjelenésünk: a(z intra) logisztikai szektor trendjét – remélem – felismertük, a dialógusok, az interaktív workshopok, a tárgyalások sok látens lehetőséget hordoz(hat)nak a jövőre nézve; megfigyelhettük a fejlesztési irányokat, az innováció jelentőségét csak megerősítették tapasztalataink. Biztosítani kívánjuk a következőkben a szállított logisztikai rendszereinknél az informatikai szoftver(irányítási)háttér szegmensét. A hozott anyagok birtokában, a rögzített információkat és tapasztalatokat összesítve szeretnénk hasznosítani a CeMAT-on látottakat, hallottakat.
- Igazgató úr! Sok sikert kívánok a ZENIT KERESKEDŐHÁZ további munkájához.
Köszönöm a beszélgetést.

Kunvári Antal

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes