Tudatosság és szakmaiság – a 2010 tavaszi HVG Állásbörze tapasztalatai

Március végén tartották meg a hatodik HVG Állásbörzét a SYMA Rendezvénycsarnokban. A tavaszi börze ismét főként a pályakezdő, illetve a diplomás, tapasztalt szakemberek, valamint az őket kereső munkaadók és képzést kínálók számára ígért találkozási lehetőséget, különös hangsúlyt fektetve a legnépszerűbb szakterületekre. A börzén 89 standon 106 vállalat és 9465 regisztrált látogató vett részt. A speciális szakmai programok nagy közönséget vonzottak, és sikeresnek bizonyultak a mérnökök, informatikusok és pénzügyi végzettségűek körében.

Kitekintés a munka világába

A rendezvényen az álláskeresés mellett a látogatók egy része olyan szakmai programokon is részt vehetett, amelyek segítettek a szakmai látókörük szélesítésében. A mérnököknek, informatikusoknak és pénzügyeseknek szóló, tematikus programokon az érdeklődők alapos betekintést nyerhettek az egyes vállalatoknál kínált karrierlehetőségekbe és a konkrét szakmai tevékenységekbe. A mérnökök számára a hazai autóipar főszereplői és elektronikai nagyvállalatok mutatták be az ajánlataikat, míg a pénzügyesek izgalmas szimulációkon keresztül ismerhették meg a szakma valódi világát. Mindegyik programon telt ház volt, sőt az informatikusoknak szóló programokra, vállalati bemutatkozókra még azok a látogatók is beültek pár percre, akik arra járva izgalmasnak találták az előadásokat. A visszajelzésekből kiderült, hogy igény van az ilyen típusú párbeszédekre, hiszen az előadók és a hallgatók egyaránt hasznosnak ítélték meg a részvételt a programokon.

A kereslet és kínálat találkozása

A börzén a korábbi alkalmakhoz hasonlóan ismét a már diplomás (a látogatók 47,83%-a legalább egy diplomával rendelkezett) és a felsőoktatásban tanuló (31,76%) álláskeresők vettek részt. Ez egybeesett a kiállítók elvárásaival, mert a helyszínen megjelent cégek 71,62%-a kínált állást pályakezdő diplomásoknak és/vagy tapasztalt friss diplomásoknak. A többi állásbörzétől eltérően ezen a rendezvényen a már tapasztalt szakemberek is kaphattak megfelelő munkalehetőséget, a kiállítók 60,81%-a ugyanis nekik szánt ajánlatokkal is várta az érdeklődőket.

Fontos a végzettség területe

A változatos kiállítói kínálatnak köszönhetően a HVG Állásbörzén szinte bármilyen végzettséggel találhattak megfelelő ajánlatot az állást keresők. A korábbi éveknek megfelelően a legnagyobb kínálatból ismét a gazdasági/pénzügyi, mérnöki/műszaki szakmával rendelkező látogatók válogathattak, de az idén nőtt az álláslehetőségek aránya a bölcsészettudományi és a természettudományi ágazatokban is. Az álláskeresői kínálat összhangban volt a legkeresettebb területekkel, ugyanis a regisztrált látogatók 34,97%-a gazdasági, pénzügyi, 19,59%-a mérnöki/műszaki, 9,03%-a informatikai, 8,57%-a pedig bölcsész diplomával érkezett a rendezvényre.

A legnépszerűbb állások, szakmai gyakorlat

A látogatók konkrét preferenciáit felmérve kiderült, hogy pontosan milyen szektor(ok)ban szeretnének elhelyezkedni. Ezek közül — az általános, szaktudást nem igénylő pozíciókon kívül (adminisztráció/asszisztencia, értékesítés/kereskedelem) — kiemelkedően népszerűek voltak a banki/biztosítási, a beszerzési/logisztikai, marketing/PR/média/termékmenedzsment, mérnöki/műszaki/projektmenedzsment és a pénzügyi/számviteli/kontrolling szektor ajánlatai. Az érdeklődők 36,81%-a nyitott volt a szakmai gyakorlati lehetőségre is, így ezen a ponton szintén egymásra találhattak a munkaadókkal, hiszen a börze kiállítóinak 64,41%-a rendszeresen keres szakmai gyakorlatra egyetemistákat és főiskolai hallgatókat.

A következő rendezvény 2010. október 7-én és 8-án a SYMA Rendezvényközpontban kerül megrendezésre, amelyre a szervezők ismét várják az állás- és képzési lehetőségek iránt érdeklődőket, valamint a munkaadók, képző cégek, intézmények jelentkezését. Képek, videók és további információ: www.hvgallasborze.hu

További információ:

Hajdú Csongor főszervező,

telefon: +36 1-787-5989, mobil: +36-20-433-6035,

e-mail: cs.hajdu@hvgallasborze.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes