Átsorolunk a gyorsítósávba

Pozitív növekedési meglepetéssel indult az év, de egyben erősödő inflációs aggodalmakkal. A külkereskedelmi mérleg kiugró javulása lehetett az oka annak, hogy a GDP ismét növekedésnek indult. Lehetnek egyszeri tényezők is az adat hátterében, de valószínűleg így is megemelik szakértők az idei prognózisaikat. A jegybankra viszont egyre nagyobb nyomás nehezedik, sok kritikát kap az elmúlt évek teljesítményét illetően. Az előzetes jóslatokkal szemben a befektetőkre nem hatott megnyugtató erővel az új kormány nagy parlamenti felhatalmazása sem, mivel a globális piacokon a görög fejlemények miatt újból elromlott a hangulat.

Rekordnagyságú havi külkereskedelmi többlet jött össze. Az export euróban kifejezve 17,8, az import 16,9 százalékkal bővült az első tavaszi hónapban – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal előzetes adataiból. A kivitel növekedése most ugyan 0,2 százalékponttal elmaradt a februáritól, de már az év eleje óta mutat két számjegyű bővülést. Az aktívum így 653 millió euróra rúgott. A kiemelkedő havi teljesítménnyel az idei első negyedévi többlet meghaladta az 1,3 milliárd eurót.
Uniós összevetésben nagy, ám az áfaemelést figyelembe véve visszafogott a hazai infláció. 5,7 százalékos lett az áprilisi pénzromlás 2009 azonos hónapjához mérten – tette közzé a KSH. A kilátások romlásának oka részben ki is derül a részletes adatokból, az üzemanyagok, illetve az élvezeti cikkek drágultak 10 százalék felett. Ebben a januári jövedékiadó-emelés mellett a kőolaj világpiaci árának növekedése is közrejátszott.

Az első negyedévben már az előző év azonos időszakához mért GDP-mutató is enyhe pluszban volt. A KSH és az Ecostat gyorsbecslése alapján kijött 0,2 százalékos bővülést egyetlen elemző sem várta előzetesen, csak a második fél évre jósoltak pozitív adatot. A szezonálisan kiigazított index 0,9 százalékos bővülést jelzett az előző negyedhez képest, amely Európában a második legmagasabb volt.

Forrás: vg.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes