Történelmi nap a neten

A webcímeket kezelő ICANN nonprofit szervezet tavaly októberben döntött arról, hogy a megfelelő átalakítások után a latin betűkön kívül más írásrendszerekkel is meg lehet adni a honlapok elérési útvonalát.
Ebben egyelőre az arab országok jeleskednek, elsőként Egyiptom, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek váltott arab jelekre az úgynevezett országkódok írásában – számolt be a BBC internetes oldala. Az első fecskék mindegyike az arab írásmódnak megfelelően jobbról bal felé írandó. A website-ok között szerepel az egyiptomi távközlési és információs technológiai minisztériumé is.
Így néz ki a minisztérium történelmi domain-je: وزارة-الأتصالات.مصر
Korábban többek közt Kína és Tajvan is próbálkozott azzal, hogy a webcímek teljes egészében saját nyelvükön íródjanak, de ezek a fejlesztések nemzetközileg nem állták meg a helyüket.
Az ICANN határozata – mint ahogy azt sokan várják – a világháló negyvenéves történelmének egyik legnagyobb változását hozhatja, amelynek köszönhetően drámaian nőhet az internetfelhasználók száma.
A nem latin betűkkel író országok korábban is használhattak más írásjeleket, de az országokat jelölő kiterjesztést latin betűkkel kellett írni.

A latintól eltérő írásrendszerek alkalmazása sokkal nyitottabbá teheti a világhálót: a bővített címbeviteli szabványtól nemcsak azoknak lesz könnyebb, akik nem tudnak angolul, hanem azoknak is, akik még a latin ábécét sem használják. Az arabtól kezdve a görögön át cirill, hindi, vagy akár a kínai írásjelekkel is megadhatók lesznek majd a böngésző címsorába írandó hivatkozások.

A karakterkészletek közötti fordítást végző rendszer néhány éve már tesztüzemben működik.

A cikk részletei->

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes