Török-kínai versenyfutás indult a Malévért

Európai hídfőállást építene ki Budapesten a HNA-csoport. Kína negyedik legnagyobb légiközlekedési cége a Malév kisebbségi részvénycsomagjának megvételével tudna, szeretne belépni az uniós piacra – írja a Napi Gazdaság.

 

A Budapestre most is repülő Hainan légitársasággal együtt nyolc légicéget tömörítő HNA holding lapértesülések szerint Demján Sándorral közösen lépne be a tulajdonosok közé – felváltva a jelenlegi 95 százalékos állami tulajdont és vélhetően kiszorítva az orosz érdekeltségű AirBridge-t. A HNA mögött ott áll Soros György is, aki 18,6 százalékos részvénycsomaggal rendelkezik az ernyőszervezetként is működő Grand China Airlines Holdingban.

Szintén érdeklődik a Malév iránt a török légitársaság. Nyílt titok, hogy a Türkish Airlines hónapok óta keres kelet-európai központot, hiszen nem uniós légitársaságként szüksége van egy, a közösségen belüli cégre és bázisra. A Napi Gazdaság értesülései szerint a terjeszkedés jegyében Budapest, Zágráb és Belgrád is a látóterükbe került, sőt a korábbi jugoszláv légicéget, a JAT-ot már meg is vásárolták és ugyanezt tervezik a bosnyák légitársasággal is. Ugyancsak érdeklődnek a lengyel nemzeti légitársaság, a LOT megvétele iránt. A Napi kérdésére Ali Genc, a török cég kommunikációért felelős alelnöke azt mondta, egyelőre nem született igazgatósági döntés a Malév részesedésének megvásárlásáról.

Forrás: magyarkozlekedes.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes