Tovább tart az év eleji lendület

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított februári értéke: 55,9. Megállt a feldolgozóipar 2008 szeptemberében kezdődött összehúzódása, és januárhoz képest tovább nőtt a bővülés üteme. A február havi index 2,1 százalékponttal magasabb a januári értéknél (53,8), és 2010-ben ez már a második 50,0 pont feletti érték.

Február általában kedvező hónap volt a korábbi években, de az elmúlt években általában csak nagyon kevéssel volt 50,0 pont felett az index értéke. A nyers BMI érték is jócskán nőtt januárhoz képest, az év eleji lendület egyelőre nem csökkent. Legalább tizenhat egymást követő hónapban az elmúlt 15 évben még egyszer sem zsugorodott a feldolgozóipar, a korábbi rekordot az 1998. augusztus-december közötti öt hónapos időszak tartotta – ez a rekordsorozat most már biztosan nem folytatódik, még a későbbi szezonális kiigazítások tükrében sem.

Februárban három kivétellel a többi részindex pozitív tartományban tartózkodott, bár az indexértékek hat esetben is csökkentek januárhoz képest. A januári erős növekedés után 3,6 százalékponttal lett magasabb az új megrendelések indexe (59,9), két hónapos folyamatos bővülést jelezve. A beszerzési mennyiség indexe (62,9) nagy mértékben növekedett (4,4 százalékponttal) januárhoz képest. A termelési mennyiség indexének (62,8) folyó havi értéke 6,1 százalékponttal magasabb az előző hónaphoz viszonyítva. A beszerzési árak indexe csökkent januárhoz képest, és már az árak minimális csökkenésére utal, egy nyolc hónapos trendet törve meg (49,9). A szállítási átfutási idő indexe (48,7) ezúttal csökkent, értéke 2,1 százalékponttal alacsonyabb a januárinál, és az átfutási idők kis mértékű hosszabodására utal. Februárban tovább nőtt a vásárolt készletek mennyisége, bár az ütem rendkívül enyhe, de január után a késztermékekkészletek megint csak csökkentek. A vásárolt készletek szintje (50,3) februárban az előző hónapinál 0,3 százalékponttal alacsonyabb. A késztermékkészletek indexe (48,8) 3,3 százalékponttal lett kisebb, és ismét a készletmennyiség enyhe visszaesésére utal. A külpiaci mutatók januárhoz képest kicsit kedvezőtlenül alakultak. Az importindex (56,8) 1,1 százalékponttal lett alacsonyabb, de negyedik hónapja mutat bővülést. A múlt hónapban rendkívül erős exportbővülést jelző exportindex értéke (56,3) ezúttal 5,4 százalékponttal esett vissza, de továbbra is az export dinamikus növekedésére utal. A foglalkoztatási index (52,8) harmadik hónapja jelzi folyamatosan a foglalkoztatottság bővülését a feldolgozóiparban, és a múlt havihoz képest 2,5 százalékponttal nagyobb lett az értéke.

- MLBKT -

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes