Tovább javult a Rába teljesítménye

Rába: Fokozatosan élénkülő export, válság előtti szintre csökkenő hitelállomány

A Rába külpiacainak lassú magához térése a győri társaság teljesítményén is megmutatkozott: a 2009 harmadik negyedéves mélypontot követően az év – szezonálisan egyébként gyenge – első három hónapjában is folytatódott a Rába exportjának fokozatos bővülése.

A 7,9 milliárd forintos árbevétel ugyan 18 százalékkal elmarad a tavalyi év hasonló időszakának értékétől, ám az eltérés jelentős részben az alacsonyabb devizaárfolyamoknak köszönhető. Az alacsonyabb volumen mellett a fix költségek magasabb aránya minimális, 44 millió forintos üzemi veszteséget eredményezett, ugyanakkor a pozitív pénzügyi eredmény hatására a cégcsoport közel 400 millió forintos nyereséggel zárta a negyedévet. Az eredményes működés, a csökkenő működőtőke-szint és az öntödei üzletrész értékesítésének hatására a hitelállomány két éves minimumra, 10 milliárd forint alá esett.

Továbbra sem mutatkozik egységes, egyértelmű javulás a nemzetközi járműpiacon. Bár az Egyesült Államok tehergépjármű-piacán megindult a növekedés, nagyobb mértékű elmozdulásra a második félév előtt nem számíthatunk. Európában az előző évinél közel 30 százalékkal kevesebb nehézgépjárművet adtak el, mint a tavalyi év azonos időszakában. A személygépkocsi-alkatrészek európai forgalma szintén elmaradt a tavalyi szinttől. A mezőgazdasági gépek Rába számára szintén meghatározó piaca az USA-ban végig meglepően aktív maradt, ugyanakkor Európában az általános csökkenő trendet követte. Az orosz piacon ezzel párhuzamosan határozottan élénkülő kereslettel szembesült a vállalat.

Mind az alapanyagárak (-4,5 százalék), mind az energiaárak (-16,9 százalék) átlagos szintje csökkent az előző évhez képest, ám ezek a változások – a vevőkkel kötött megállapodásoknak megfelelően – a termékek értékesítési áraiban is érvényesültek. A jelentősen erősödő forintárfolyam ugyanakkor mind euró (-8,8 százalék), mind dollár-viszonylatban (-14,2 százalék) csökkentette az árbevétel forintban kifejezett összegét.

A vállalat működését az időszak folyamán is az erőteljes költségkontroll jellemezte. Az adminisztratív és az értékesítési területen a közvetett költségek gyakorlatilag az előző évi értékkel egyeztek meg, a szellemi és a vezetői területeken ebben a negyedévben is csökkentett munkaidőben és ennek megfelelő bérezéssel dolgoztak a munkatársak.

Bár az alacsonyabb árbevétel hatására az EBITDA  550 millió forintra csökkent, az alkatrész és jármű üzletágak továbbra is pozitív üzemi eredményt produkáltak. A tavalyinál jóval kedvezőbb összetételű és alacsonyabb volumenű fedezeti ügyletek, illetve a vegyesvállalati részesedés értékesítésének nyeresége az idén 661 millió forintos pénzügyi nyereséget eredményezett, és a társaság adózott eredményszinten is pozitív, 398 millió forintos eredményt ért el.
„Bár továbbra is nagyfokú a piaci bizonytalanság, a tervezhetőség érezhetően javult az év elejére – jelentette ki Pintér István , a Rába elnök-vezérigazgatója. – Az utóbbi napokban jelentkező új típusú pénzügyi kockázatok (a „görög válság”) hatása ugyan nehezen becsülhető, várakozásunk szerint 2010 már a kiegyensúlyozott építkezés éve lehet. Ennek feltételrendszere adott, hiszen költségeinket már tavaly az alacsonyabb termeléshez igazítottuk, a vállalat pozitív készpénztermelő képessége pedig fokozatosan növeli a piaci rugalmasságunkat. Ennek megfelelően 2010 végére 5 százalékos árbevétel-, és ennek megfelelő mértékű EBITDA-bővüléssel számolunk."

RÁBA Nyrt. – az elmúlt évek árbevétele

Szerző: Világgazdaság Online

A cikk részletei->

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes