Tömeges elbocsátás fenyeget a révkomáromi hajógyárban

Hiába vannak megrendelései a komáromi hajógyárnak, a vállalat komoly bajba kerülhet és akár tömeges elbocsátásra is kényszerülhet, mert ügyfelei nem tudnak honnan hitelt szerezni a hajók megvásárlására – írja a Bumm.sk című szlovákiai magyar hírportál.

    A portál szerint a regionális nagyvállalat 2007-ben még 1.100 alkalmazottat foglalkoztatott, de mára ez 330-ra csökkent, további százötvenen pedig egyéni vállalkozóként dolgoznak be a cégnek.
    Jávorka Tamás, a helyi szakszervezet elnöke szerint a hajógyár esetleges megszűnésével ennél jóval többen veszítenék el a munkájukat, ugyanis a vállalat sok beszállítót is foglalkoztat. Jávorka a Cas.sk portál kérdésére rámutatott, hogy az elbocsátások már szeptemberben megkezdődtek, százötven alkalmazottól váltak meg, majd novemberben újabb 44 szerződést mondtak fel. “Paradox módon akkor veszítik el munkájukat az emberek, mikor a termékeink iránt kereslet mutatkozik” – tette hozzá.
    A hajógyár legnagyobb problémája, hogy a pénzügyi válság idején a bankok nem adnak hiteleket a hajók megvásárlására. Egy-egy kisebb tengeri teherhajó 6-7 millió euróba kerül.
    “Az új hajókkal való üzletelés piaca fellendült, csakhogy a megvásárlásukhoz a vállalatoknak hosszú lejáratú hitelre van szükségük a bankoktól, azok pedig ebben a helyzetben nehezen kölcsönöznek pénzt a világpiacon” – jelentette ki Peter Bulla, a vállalat vezetője.
    A hajógyárnak összesen 50 millió euró értékben vannak megkötött szerződései, csakhogy az olasz, spanyol, portugál vagy görög megrendelők híján vannak a pénznek. Bulla elmondása szerint az év végéig nem történik újabb létszámleépítés a vállalatnál, bízik abban, hogy a helyzet januárra rendeződik.

Forrás: MTI

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes