Több pénz jutna a KöZOP közlekedésbiztonságot javító fejlesztéseire

Az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) Közlekedési Operatív Programban (KöZOP) jelenleg 578 milliárd forint szabad forrás van – hangsúlyozta Szalóki Flórián, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) főigazgatója a minap, az Országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottság Közlekedési és Infrastrukturális Albizottsága ülésén.

Több területen javasolnak forrásátcsoportosítást, így a célzottan közlekedésbiztonságot javító fejlesztésekre, az intelligens közlekedési rendszerek kialakítására, a határ menti közlekedési infrastruktúra kialakítására, a vasúti járműbeszerzésekre, állomás- és intermodális beruházásokra, jegyértékesítési rendszer fejlesztésére, a közösségi közlekedés szolgáltatásiszínvonal-emeléséhez tervezett fővárosi járműbeszerzésekre, az úthasználat-arányos elektronikus díjbeszedésre, a vasúti szabályozási programra, közúti hídfelújításra, út- és vasút-üzemeltetési gépek beszerzésére, a hosszú távú nemzeti összközlekedési stratégia kidolgozására, úthálózat-védelmi fejlesztésre, közutak vízelvezetési rendszerére, a közlekedésirányítási modell kialakítására.

A KöZOP végrehajtását irányító hatóság vezetője kiemelte, hogy a szabad keret terhére az NFÜ átcsoportosítást kezdeményezett az operatív programon belül az Európai Bizottságnál, amely várhatóan május végén ad választ.

A KÖZOP-ban lévő kockázatok között említette a főigazgató a 4-es metró finanszírozását, amelyre eredetileg 220 milliárd forintot irányoztak elő ebben az operatív programban uniós és hazai keretből. Ezt még a magyar fél 180 milliárd forintra csökkentette, mert megvalósítás során alkalmazott közbeszerzési eljárásokat az EU nem fogadná el.

A megmaradt 180 milliárd forint támogatás igénybevétele is attól függ, hogy a megvalósítás folyamata áthúzódik-e a 2014 utáni időszakra – mondta Szalóki Flórián. Az NFÜ főigazgatója szerint a kockázatok között szerepel a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) beruházások áfa-kérdése is.

Forrás: integratorforum.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes