Tiszta udvar, rendes ház

Örvendetes, ha egy közlekedési létesítményről le lehet írni: tiszta.  A Budapest Airporton szombaton a jeggyel nem rendelkező közönség is kipróbálhatta az újonnan nyílt SkyCourt-ot, amely nemcsak állapotában, hanem a formájában is a tisztaságot hangsúlyozza.

A Budapest Airport privatizációjakor a vevő több kötelezettséget vállalt. Az egyik legfontosabb volt a fejlesztés: 261 millió euró, azaz körülbelül 72 milliárd forint ráfordítás lett előírva 2012-ig. A megújulás fontos része a SkyCourt, amely korábban az utasforgalmi szempontból elválasztott 2A és 2B terminálokat egységbe fogja, és a biztonsági ellenőrzésen átesetteknek átjárhatóvá teszi.  A BA szóvivője szerint a SkyCourt elkészültével már az összeg 82 százaléka épületté, berendezéssé változott át. A fennmaradó részből pedig egy új, 140000 négyzetméter alapterületű kargóbázist és egy hajtóművező helyet tervez építeni a Lufthansa Technik hangár mellett jövő évi határidővel.

06Az új épület a 2B terminál felől. Összeköt és világít
(fotó: Melles Kristóf)

02Pillantás a félemeletről a földszintre. Hatalmas a tér, amit beláthatunk, kellemesek a formák: kár, hogy a méretes ablakok előtt  még áll az ideiglenes összekötő folyosó, korlátozva a kilátást az apronra
(fotók: Vörös Attila, kivéve ahol másként jeleztük)

03
„Dolgozni csak pontosan, szépen” – még a hulladékgyűjtés terén is

Az új terminálrészt Tima Zoltán és a KÖZTI kollektívája tervezte. Hatalmas üvegfelületekkel és impozáns acélszerkezetekkel vonja magára a figyelmet.  A projekt részeként felépült 30 ezer négyzetméternyi új épület, szanáltak további 55 ezer négyzetmétert. Az épület része egy új utasbiztonsági ellenőrző komplexum, amely a remélt forgalomnövekedés hatásait is figyelembe véve gyorsítja a folyamatokat.  Tíz új jegykezelő pultot és check-in automatákat is üzembe helyeznek. Az épület másik, talán még fontosabb funkciója a reptéri boltok körének bővítése, ahol kulturált módon lehet eltölteni a járatra várást. A félemeleten pedig büfék és éttermek szolgálják az utazókat. A SkyCourt épületéhez nem csatlakozik utashíd, tehát a repülőgépek felől nézve továbbra is megmaradt a két terminál különállása, azonban a forgalom növekedésének függvényében ezek száma is megváltozhat.

04A jövö pilótái akcióban. A repülőszimulátor keresett attrakció volt

10
Szemmel felérhető nagyság a Moldavian Airlines Fokkere a kislány számára is

A repülőtéri társaság a mai napon és holnap is nyílt napot tart. Fontos, hogy sem az A, sem a B hanem a terminálok között, az indulási oldal szintjén lehet bejutni. A rendezvényt a BKV 200E járatával, vagy pedig a Nyugati térről indított céljáratokkal lehet elérni.  A boltok választéka már teljes, de az érdeklődők figyelmét 360 fokban forgatható fotók és az épület építését dokumentáló monitorok is leköthetik.  Közlekedésbarátok számára a csemege a Ferihegyre repülő légitársaságok színeiben sorakozó repülőgép makettek lehetnek. Továbbá divatbemutatók, koncertek és ismert személyiségek vásárlási tanácsokkal várják a nagyérdeműt.  Az utasforgalom pedig március 27-étől, a nyári menetrend kezdetétől veheti igénybe a hivatalosan tegnap megnyitott épületet.

09
Mi lehet a falon túl? A SkyCourt, átjárás azonban csak március végétől engedélyezett
(fotó: Melles Kristóf)

08Úton a céljárat a Nyugati pályaudvar felé. Melles Kristóf felvétele Ferihegy vasútállomásnál készült

forrás: iho.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes